Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС звернув увагу, що зміна цільового призначення земельної ділянки є стадійною процедурою

Реклама

КАС ВС у постанові від 29 липня 2022 року у справі № 320/5667/18 наголосив на необхідності додержання принципу законності зміни цільового призначення земельної ділянки. Про це повідомила прес-служба ВС.

Суть справи: позивач ініціював зміну цільового призначення присадибних ділянок під будівництво багатоквартирного будинку, і рішенням міської ради було затверджено проєкти землеустрою зі зміною цільового призначення.

Згодом міська рада відмовила позивачеві в наданні містобудівних умов та обмежень на проєктування багатоквартирної житлової забудови.

Виявилося, що містобудівні розрахунки не відповідають вимогам містобудівної документації, а саме:

  • генеральному плану міста (в цій зоні пролягає магістральний газопровід);

  • плану зонування (це території, на яких передбачається організація санітарно-захисних зон);

  • детальному плану території житлового кварталу (забудова цих територій не передбачена).

Підготовка до судового засідання стає зручнішою. Тепер VERDICTUM в LIGA360 має доступ до Кабінету електронного суду. Аналізуйте судову практику та подавайте документи до суду в один клік.

Позивач просив скасувати попередні рішення про затвердження проєкту землеустрою зі зміною цільового призначення, але міськрада відмовила.

Власник земельних ділянок просив суд визнати протиправними і скасувати рішення міськради про зміну цільового призначення двох ділянок.

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили. Вони взяли до уваги, що цільове призначення земельної ділянки приватної власності може бути змінене виключно за ініціативою її власника. Отримавши погоджений проєкт землеустрою, орган місцевого самоврядування зобов'язаний у місячний строк його затвердити. Стосовно порушення містобудівної документації суди виходили з того, що висновки про погодження проєктів землеустрою не є предметом спору в цій справі, а тому їх недоліки не можуть бути підставою для визнання протиправними та скасування рішень ради.

Верховний Суд не погодився з такою позицією судів попередніх інстанцій із таких підстав.

Органи, які погоджували проєкт, знали про наявність обмежень у використанні земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку, тож, діючи в законний спосіб, повинні були відмовити в погодженні проєкту землеустрою. Як наслідок, міськрада не мала б правових підстав для затвердження проєкту та зміни цільового призначення земельної ділянки.

Колегія КАС ВС звернула увагу, що зміна цільового призначення земельної ділянки є стадійною процедурою, яка включає:

  • розробку проєкту землеустрою;

  • його погодження;

  • затвердження.

Тож протиправність висновків стосовно погодження проєкту землеустрою, його відповідність вимогам законодавства повинні перевірятися судом одночасно з перевіркою правомірності рішення ради.

Саме лише дотримання міськрадою процедури розгляду заяви, без дотримання вимог законодавства, що передбачає умови зміни цільового призначення земельної ділянки, не може вважатися правомірним. Правова процедура є лише способом дій відповідного органу, тоді як застосування повноваження змінювати цільове призначення земельної ділянки вимагає дотримання вимог ст. 186-1 ЗК України, ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Виявлення обставин, що за законом є підставою для відмови в погодженні проєкту землеустрою, - це підстава для визнання протиправним та скасування рішення ради про затвердження такого проєкту безвідносно до того, чи оскаржувалися відповідні висновки про його погодження.

Читайте також:

Оспорення державної реєстрації прав на нерухомість або бізнесу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду

Шукаєте шаблон договору? Шаблони за 11 найпопулярнішими тематиками надасть Contractum від LIGA360. Заповнюйте мінімум полів та отримайте договір з оптимальною структурою. Спробуйте сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини