Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ висловилася можливості бронювання військовозобов'язаних адвокатів на період воєнного стану та мобілізації

Реклама

Рада адвокатів України роз'яснила питання можливості бронювання військовозобов'язаних адвокатів на період воєнного стану та мобілізації.

Відповідне рішення № 67 було ухвалено 2 серпня 2022 року.

Згідно зі ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, у тому числі заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов'язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві (ст. 25 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

Постановою Кабінету Міністрів від 3 березня 2022 року № 194 (зі змінами) визначено, що бронювання військовозобов'язаних здійснюється органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

Відповідно до вищезазначеної постанови органи державної влади, інші державні органи подають Міністерству економіки погоджені Міністерством оборони пропозиції щодо бронювання військовозобов'язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях у затвердженій постановою формі з відповідним обґрунтуванням.

З метою підтвердження надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час орган державної влади, інший державний орган видає військовозобов'язаному витяг з наказу Міністерства економіки.

Також Рада адвокатів України звернула увагу, що приписами ст. 48 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" передбачено, що функції адвокатського самоврядування у регіоні виконує рада адвокатів регіону, зокрема представляє адвокатів регіону; сприяє забезпеченню гарантій адвокатської діяльності, захисту професійних і соціальних прав адвокатів, виконує інші функції.

Із системного аналізу наведеного вбачається, що в разі обґрунтованої потреби юридичні особи забронювати конкретного адвоката, у тому числі ради адвокатів регіону, мають право в загальному порядку звернутися із заявою про бронювання такого адвоката, у зв'язку із виключністю покладених на нього обов'язків, зазначила РАУ.

Рада адвокатів України роз'яснила: бронювання військовозобов'язаних адвокатів на період воєнного часу проводиться в загальному режимі на підставі визначеного в законодавстві порядку. Жодного іншого порядку для адвокатів не передбачено. Якщо адвокат перебуває в трудових відносинах, його керівництво має право в загальному порядку звернутися із заявою про бронювання такого адвоката, у зв'язку із виключністю покладених на нього обов'язків (за наявністю таких).

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Читайте також:

РАУ затвердила роз'яснення щодо підстав представництва адвокатом клієнта в суді

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини