Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон щодо додаткових правових і соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні

Реклама

16 серпня в газеті «Голос України» офіційно опубліковано Закон № 2471-IX «Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України».

Документ набуде чинності через один місяць з дня його опублікування (16 вересня 2022 року), крім пункту 3 статті 7, який набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Згідно з документом Закон приймається у відповідь на прийняття Закону Республіки Польща від 12 березня 2022 року "Про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території тієї держави", який діє з 24 лютого 2022 року.

Установлено, що громадяни Республіки Польща, їхні подружжя та діти (незалежно від громадянства), які у встановленому порядку в'їхали в Україну з території Республіки Польща для тимчасового перебування, а також їхні діти, які народилися на території України, мають право перебувати на території України на законних підставах протягом 18 місяців із дня набрання чинності цим Законом.

Громадяни Республіки Польща, які відповідно до цього Закону отримали право на законних підставах перебувати в Україні протягом 18 місяців, мають право продовжити строк свого законного перебування в Україні у разі наявності відповідних підтверджуючих документів (вступ до закладу вищої освіти, переведення на наступний навчальний рік, укладання трудового договору (контракту) тощо).

Громадяни Республіки Польща, їхні подружжя та діти, які перебувають на території України на законних підставах (далі - громадяни Республіки Польща), користуються всіма правами, передбаченими Законом "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", з урахуванням гарантій цього Закону.

Громадяни Республіки Польща під час їх перебування на території України мають право на:

1) працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

2) державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України. Заявку на отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків від імені малолітніх/неповнолітніх дітей подають їхні батьки та інші законні представники;

3) соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин відповідно до законодавства та міжнародних договорів України;

4) провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України;

5) здобуття освіти на тих самих умовах, що і громадяни України, у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

6) соціальні виплати (державну допомогу) згідно із законодавством України. Такі виплати (допомога) призначаються після виконання умов та критеріїв, встановлених законодавством України, що їх регулює, починаючи з місяця, в якому подано заяву про здійснення виплати, але не раніше місяця, в якому громадянин Республіки Польща перетнув державний кордон на в'їзд в Україну. Соціальні виплати (державна допомога) здійснюються (надається) після подання декларації про майновий стан і доходи тим громадянам Республіки Польща, які отримали реєстраційний номер облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;

7) отримання допомоги з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на тих самих умовах, що і громадяни України;

8) безоплатну медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров'я на тих самих умовах, що і громадяни України.

Підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання для громадян Республіки Польща, які прибули в Україну з метою працевлаштування або укладення гіг-контракту, є заява, трудовий договір (контракт) або гіг-контракт та зобов'язання роботодавця повідомити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством України категорій мігрантів, про дострокове розірвання чи припинення трудового договору (контракту).

Крім зазначених документів, для отримання посвідки на тимчасове проживання громадяни Республіки Польща подають:

1) паспортний документ;

2) копії сторінок паспортного документа з особистими даними з перекладом на українську мову, засвідченим у встановленому порядку;

3) документ, що підтверджує сплату державного мита та адміністративного збору за оформлення посвідки на тимчасове проживання.

Посвідка на тимчасове проживання оформлюється на строк дії трудового договору (контракту), але не більше ніж на три роки.

Оформлення посвідки на тимчасове проживання громадянам Республіки Польща, які прибули в Україну з метою працевлаштування, здійснюється без отримання довгострокової візи.

Оформлення, видача, обмін, скасування, визнання недійсною, знищення посвідки на тимчасове проживання здійснюється у встановленому законодавством України порядку.

Фото: сайт політичної партії "Слуга народу"

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням.

Читайте також:

Звільнення за ініціативою роботодавця: підстави та умови

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини