Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

30 важливих матеріалів для податкового юриста

Реклама

1. ФОП під час війни: особливості оподаткування та звітності

З початку війни Верховною Радою України було прийнято низку зміни до Податкового Кодексу України щодо питань оподаткування та звітності ФОП. Зміни, що безпосередньо стосуються оподаткування ФОП, було внесено Законами № 2120-ІХ від 15.03.2022№ 2142-ІХ від 24.03.2022№ 2173-ІХ від 01.04.2022№ 2192-ІХ від 14.04.2022.

Детальніше

2. Набув чинності Закон щодо податкових змін під час воєнного стану

27 травня набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX, крім змін в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, які набирають чинності із 2 червня 2022 року.

Детальніше

3. Які податкові перевірки дозволені під час воєнного стану?

Роз'яснення надали в Головному управлінні ДПС у м. Києві.

Детальніше

Спеціальна пропозиція LIGA ZAKON для юристів й адвокатів. Отримай -30% на рішення LIGA360: Юрист Професійний. Повна база законодавства й судових рішень стає ще вигіднішою.

4. Податкові зміни під час дії воєнного стану: новий Закон

Основні зміни Закону №2260

Детальніше

5. Мінфін оприлюднив роз'яснення щодо застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, складених за період 1 - 31 травня 2022 року

Законом від 12 травня 2022 року № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», який набрав чинності 27.05.2022 (з дня, наступного за днем його опублікування), внесено зміни, зокрема, до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу, та доповнено підпунктом 69.11.

Детальніше

6. Платник податків може вести справи, пов'язані зі сплатою податків, через свого представника: ДПС

Фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області інформують, що представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності.

Детальніше

7. Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня

1 липня, набув чинності Закон № 2325-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування".

Детальніше

Відвідуй навчальні заходи НААУ та отримуй кваліфікаційні бали. Календар заходів ВША НААУ допоможе вдало поєднати роботу та обов?язкове підвищення кваліфікації. Більше за посиланням.

8. За які порушення при роботі з РРО податківці можуть штрафувати під час війни: ДПС

Відповідне роз'яснення надали фахівці Головного управління ДПС у Харківській області.

Детальніше

9. Скасовано можливість подати паперову форму звітності: Закон № 2260

Законом від 12.05.2022 № 2260 внесено зміни до Податкового кодексу

Детальніше

10. ЄСВ: чи передбачено мораторій на проведення документальних перевірок на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні

Законом № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі - Закон № 2464).

Детальніше

11. Особливості реєстрації податкових накладних: Закон № 2260

Деталі роз'яснюють фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Детальніше

Як самостійно подати звітність й контролювати сплату податків? Сервіс Liga:REPORT має всі шаблони звітів до податкової, автоматично перевіряє і розраховує дані. Також тут можна стежити за сплаченими податками й штрафами державі, вести книгу обліку доходів онлайн. Придбайте Liga:REPORT та звітуйте вже сьогодні без проблем.

12. Строк звернення до суду щодо скасування податкового повідомлення-рішення, якщо не використано процедуру адміноскарження: позиція ВС

Суддя поінформувала слухачів про кілька важливих правових позицій у сфері оподаткування.

Детальніше

13. Чи можуть фізичні особи, які провадять незалежну профдіяльність, враховувати у витратах вартість майна, добровільно передане ЗСУ в період воєнного стану

Підрозділ 1 розд. ХХ ПКУ доповнено новим пунктом 22 відповідно до Закону від 15 березня 2022 року № 2120-IХ.

Детальніше

14. Податок на нерухомість за об'єкти, розташовані на територіях, на яких велися бойові дії, або тимчасово окупованих не сплачується: ДПС

Відповідні роз'яснення надали фахівці Головного управління ДПС у Київській області.

Детальніше

15. Відновлення бюджетного відшкодування: що передбачає Закон № 2260

пп. 69.11 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ викладено в новій редакції відповідно до Закону від 12 травня 2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

Детальніше

16. Бізнес звільнено від відповідальності за несвоєчасне оприлюднення фінансової звітності: Закон прийнято

19 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні урядовий законопроект № 7378 «Про внесення змін до Закону України «Про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни».

Детальніше

17. Особливості звільнення з податкової застави майна платників податків у період воєнного стану: ДПС

Законом № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до Податкового кодексу (далі - ПКУ), зокрема, п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» доповнено новим пп. 69.21.

Детальніше

18. Змінено порядок направлення податковими органами податкових вимог платникам податків

Міністерство фінансів наказом від 12 липня 2022 року № 196 (зареєстрований у Міністерством юстиції 27 липня 2022 року за № 842/38178) затвердило зміни до Порядку направлення податковими органами податкових вимог платникам податків.

Детальніше

19. Податківці нагадали, коли адвокат не повинен ставати на облік, як особа, що здійснює незалежну профдіяльність

Взяття на облік у контролюючих органах, зокрема самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов'язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

Детальніше

Налаштуйте ефективну роботу юридичного бізнесу в єдиній ІТ-платформі LIGA360. Вся інформація й інструменти для прийняття рішень. Деталі за посиланням.

20. Оновлено форму повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту

28 липня набула чинності постанова Кабміну № 835, якою внесено зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. N 413 "Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту".

Детальніше

21. Закон про фріланс: що передбачено?

В умовах воєнного стану законотворці активно працюють над новими нормативними актами, покликаними віднайти нові можливості для розвитку бізнесу та легального заробітку. Одним з таких нормативних актів можна вважати і законопроєкт 5161 (Проєкт), який у ЗМІ набув назви «закон про фріланс». 18 липня Проєкт прийнято парламентом 

Детальніше

22. Податківці нагадали підстави внесення змін до облікових даних фізосіб, які зареєстровані ФОПами та провадять незалежну профдіяльність

Зазначені норми встановлено ст. 66 Податкового кодексу.

Детальніше

23. Оподаткування в умовах воєнного стану: Верховний Суд опублікував огляд судової практики

Верховний Суд опублікував огляд судової практики ВС щодо оподаткування в умовах воєнного стану.

Детальніше

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини