Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українцям можуть списати борги за кредитами на майно, знищене під час війни: які умови пропонуються?

Реклама

В Парламенті зареєстровано законопроєкт № 7437 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, які втратили майно у зв'язку з веденням бойових дій".

Пропонується внесення змін до Цивільного кодексу України та Закону України «Про споживче кредитування», згідно з якими у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування не нараховуються проценти за договором про споживчий кредит, виданими на території України споживачам для придбання нерухомого майна або транспортних засобів, які були знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, або знаходяться на тимчасово окупованій території.

Крім того, пропонується внести зміни до Закону України «Про іпотеку», за якими у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування не нараховуються проценти за основним договором, забезпеченим предметом іпотеки, який було знищено внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, або який знаходяться на тимчасово окупованій території, якщо такий основний договір укладений на території України між банками та іншими фінансовими установами як іпотекодержателями та фізичними і юридичними особами як іпотекодавцями.

У всіх вказаних випадках під знищеним майном маються на увазі об'єкти, які знищені та відновлення яких є неможливим, або відновлення яких потребує капітального ремонту чи реконструкції.

Спеціальна пропозиція LIGA ZAKON для юристів й адвокатів. Тільки в червні отримай -30% на рішення LIGA360: Юрист Професійний. Повна база законодавства й судових рішень стає ще вигіднішою.

Також з метою запобігання можливим зловживанням після закінчення вказаного періоду пропонується заборонити перенесення сплати процентів, які згідно з кредитним договором нараховуються у зазначений період на період після закінчення тридцятиденного строку з дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

"На сам кінець, оскільки відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, пункт 2 перехідних положень рекомендує банкам та іншим фінансовим установам зарахувати до тіла кредиту проценти, сплачені до набрання чинності цим Законом позичальниками, які втратили майно у зв'язку з веденням бойових дій", - йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також: 10 важливих рішень Верховного Суду, ухвалених у період воєнного стану

Нацбанк збільшив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини