Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дерадянізація законодавства України: що встановлено Законом 2215-IX ?

Реклама

Безліч нормативно-правових актів з радянською термінологією засмічує законодавство та робить його безкорисним в частині регулювання правовідносин, які не мають місця для існування.

В травні набув чинності новий Закон України «Про дерадянізацію законодавства України». На мою думку - це один з важливих кроків позбавитися комуністичної ідеології, що розпочалася в часи розпаду СРСР. Тому прийняття Закону № 2215-IX несе тільки позитивні зміни для нашої держави, особливо під час формування її ідентичності, що зараз є вкрай важливим.

Давайте розглянемо, які зміни приніс Закон про дерадянізацію законодавства:

- у Кодексі законів про працю змінено терміни: «трудящих» на «працівників», «власник підприємства» на «роботодавець», «агрегат» на «обладнання», вилучено словосполучення «заходи громадського стягнення».

- у житловому кодексі України: «Конституція СРСР і Конституція Української РСР» на «Конституція України», слова: «Українська РСР», «Союз РСР», «Рада Міністрів СРСР", «Рада Міністрів союзних республік», «СРСР» - вилучено з обігу.

Тобто, припинено та скасовано дію законів так званого «радянського часу». Такі заходи є дуже важливими, особливо коли країна перебуває в стані війні - потрібно доводити свою ідентичність та незалежність і на законодавчому рівні також.

З вищенаведеного аналізу можемо зробити висновок про те, що даним нормативно-правовим актом внесено зміни до Кодексу законів про працю України, Житлового кодексу Української РСР та, відповідно, змінено і їх назви, оскільки вони містили складові: «РСР», «СРСР» і т.д.

Як ефективніше формувати правові позиції й аналізувати законодавство? З рішенням LIGA360: Юрист Професійний. Спробуй в червні зі знижкою -30%.

Крім того, затверджено акти органів державної влади і державного управління Союзу РСР (додаток №1) та акти органів державної влади і державного управління Української РСР (Української СРР)

За словами прес-служби апарату Верховної Ради України, тепер в законодавстві України:

§ немає згадки про «перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції»;

§ немає прагнення втілювати в життя «ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства»;

§ немає посилання на програми, розроблені комуністичною партією;

§ немає пріоритету в правах комсомольців, комуністів та інших «таваріщєй»;

§ «вичищено» майже 1200 актів органів державної влади та управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР).

Так, на законодавчому рівні повна модернізація трудового та житлового законодавства ще планується, оскільки Верховна Рада доручила Кабінету Міністрів протягом року з дня набрання чинності цим Законом розробити та внести на розгляд Верховної Ради проєкти Житлового кодексу України, Трудового кодексу України та Кодексу України про адміністративні проступки.

Вважаю такі зміні тільки позитивними та такими, які повністю зітруть відблиски «радянщини» з законодавства нашої держави.

Юрист АО «Юнімайндс» Марія Бутіна

Юристи знаходять інформацію про воєнний стан у LIGA360. Окремий блок із законодавчими новаціями, аналітикою й відповідями експертів. Також система доповнена тематичними добірками щодо суду, юстиції, нотаріату під час війни. Замов LIGA360, щоб слідкувати за змінами щодня.

Читайте також:

Особливості виконавчого провадження під час воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини