Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні суд вперше прийняв рішення про захист трудових прав близької особи викривача корупції: НАЗК

Реклама

В Україні суд вперше прийняв рішення про захист трудових прав близької особи викривача корупції, яка отримала догану. Про це повідомила прес-служба НАЗК.

"Суд довів наявність зв'язку між доганою та повідомленням викривача корупції. Відтак, суд  визнав незаконним та скасував розпорядження про застосування дисциплінарного стягнення до близької особи викривача", - йдеться в повідомленні.

Суть справи: у грудні 2019 року викривач корупції звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції з повідомленням про неправдиві відомості у декларації одного з посадовців. За результатами розгляду було відкрито кримінальне провадження стосовно заяви викривача за ст. 366-1 Кримінального кодексу - Декларування недостовірної інформації.  

Через це близька особа викривача, яка працює на посаді директори школи, отримала такий вид дисциплінарного стягнення як догану. Тому у листопаді 2021 року близька особа викривача звернулася за захистом до НАЗК та до суду.  НАЗК було залучено третьою особою на стороні позивача у справі про визнання догани незаконною та відповідно її скасування, а також стягнення моральної шкоди.

Районний суд Черкаської області у своєму рішенні від 28.04.2022 постановив про  наявність зв'язку між доганою близькій особі викривача корупції, та повідомленням викривача в грудні 2019 року, а також:

  • визнав незаконним та скасував розпорядження про застосування дисциплінарного стягнення до близької особи викривача;

  • зобов'язав порушника компенсувати моральну шкоду.  

Зазначається, що у своєму рішенні суд послався на постанову Верховного Суду у справі № 815/2074/18 , яка вперше в судовій практиці зазначає, що разом зі статусом викривача особа отримує певний імунітет. У постанові також наголошується на необхідності доводити зв'язок між викриванням та тиском на викривача.

Придбайте систему VERDICTUM на вигідних умовах. Це найповніша база українських судових рішень з можливостями аналізу на основі штучного інтелекту. Оплачуйте онлайн на період 6 місяців й отримайте знижку 10%.

Читайте також: 10 важливих рішень Верховного Суду, ухвалених у період воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини