Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд підтримав розширення переліку державних органів, уповноважених засвідчувати офіційні документи

Реклама

Відповідно до рішення Кабінету Міністрів з 1 січня 2023 року розширюється перелік державних органів, які уповноважені на проставлення штампу «Апостиль» на офіційних документах, виданих органами України та призначених для використання на території іноземних держав.

Деталі повідомляє Урядовий портал з посиланням на Міністерство закордонних справ.

Повноваження проставляти апостиль на документах у сфері своєї компетенції надаються Міністерству внутрішніх справ, Державній міграційній службі та Державній податковій службі. Водночас уточнюються типи документів, які продовжуватимуть засвідчувати апостилем Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції та Міністерство освіти і науки.

Нова процедура дасть змогу комплексно удосконалити офіційне засвідчення документів, що використовуватимуться за межами України, оптимізувати порядок надання фізичним і юридичним особам послуг у вказаній сфері, мінімізувати логістичні ускладнення, часові та фінансові витрати заявників, які зможуть оформити необхідні їм документи у профільних органах та одночасно отримати послугу з їх апостилювання.

Таким чином, з наступного року проставлення апостилю здійснюватиме:

  • Міністерство внутрішніх справ України - на документах, що видаються МВС та його територіальними органами з надання сервісних послуг, крім документів, що стосуються сфери освіти і науки;

  • Міністерство освіти і науки України - на документах, виданих МОН, центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів, їх територіальними органами, закладами освіти, підприємствами, установами і організаціями, які надають послуги у сфері освіти і науки або провадять іншу діяльність, пов'язану з наданням таких послуг;

  • Міністерство юстиції України - на документах, що видаються органами юстиції, судами, державними архівними установами, органами виконання покарань та пробації, а також на документах, що оформляються нотаріусами;

  • Державна міграційна служба - на документах, що видаються ДМС, її територіальними органами та територіальними підрозділами, що стосуються сфери міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів;

  • Державна податкова служба України - на документах, що видаються ДПС та її територіальними органами;

  • Міністерство закордонних справ України - на всіх інших видах документів.

Докладно про засвідчення документів у МЗС.

Довідково: апостиль проставляється відповідно до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 року.

Положеннями Конвенції скасовано вимогу щодо обов'язкової дипломатичної або консульської легалізації документів для їх використання в інших державах та передбачено застосування державами-членами спрощеної процедури офіційного засвідчення документів шляхом проставлення компетентними органами держави, в якій видано документ, спеціального штампу «Апостиль» (Apostille).

Проставлений на документах апостиль засвідчує справжність підпису, якість, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичність відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ.

Дія Конвенції поширюється на офіційні документи, які складені на території однієї держави і мають бути представлені на території іншої держави, крім документів, складених дипломатичними або консульськими агентами, та адміністративних документів, що безпосередньо стосуються комерційних або митних операцій.

Підготувати шаблон договору - просто як ніколи. CONTRACTUM у LIGA360 надає гнучкі можливості редагування, а також готові шаблони договорів англійською та українською мовами. Створюйте власні договори "з нуля" або використовуйте шаблони LIGA ZAKON за основу. Деталі за посиланням.

Читайте також:

У Раді зареєстровано проект щодо захисту майна громадян в умовах воєнного або надзвичайного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини