Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощено механізм передання дитини, тимчасово евакуйованої на територію іншої держави, у сім’ю усиновлювачів

Реклама

Уряд уніс зміни до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

Відповідна постанова від 24 травня 2022 року № 618 набрала чинності 26 травня.

Постановою урегульовано механізм передання дитини, тимчасово евакуйованої (переміщеної) на територію іншої держави, в сім'ю усиновлювачів.

Згідно з документом у разі коли усиновлена дитина тимчасово переміщена (евакуйована) за межі України під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану, усиновлювачі зобов'язані забрати дитину в присутності посадової особи консульської установи України після пред'явлення:

  • копії рішення суду про усиновлення та документів усиновлювачів, що посвідчують їх особу;

    • письмового погодження Нацсоцслужби, узгодженого із службою у справах дітей, яка готувала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, або у разі, коли у такої служби у справах дітей відсутні технічні можливості внаслідок бойових дій виконувати свої повноваження, - із службою у справах дітей обласної, Київської міської військової адміністрації за місцем взяття дитини на місцевий облік. Письмове погодження надається Нацсоцслужбою за зверненням усиновлювачів протягом трьох робочих днів з дня його надходження;

      • зобов'язання усиновлювачів, справжність підпису на якому засвідчено нотаріально, адресованого консульській установі України в державі тимчасового перебування (евакуації) дитини, щодо забезпечення взяття дитини на консульський облік в такій державі протягом семи робочих днів після передання їм дитини, в іншій іноземній державі (із зазначенням держави та обґрунтування необхідності тимчасового переміщення до неї) протягом семи робочих днів після переїзду, у разі, коли усиновлювачі з дитиною планують повернення в Україну після припинення чи скасування надзвичайного або воєнного стану, із наданням його копії Нацсоцслужбі (для громадян України, які постійно проживають на території України);

        • зобов'язання усиновлювачів, справжність підпису на якому засвідчено нотаріально, адресованого консульській установі України, передбаченого підпунктом 5 пункту 33 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей (для громадян України, які проживають за межами України, та іноземців).

          За фактом передання усиновленої дитини усиновлювачам посадовою особою консульської установи України у присутності усиновлювачів складається акт про передання усиновленої дитини, в якому зазначається факт прийняття дитини усиновлювачами, особа, яка здійснювала догляд за дитиною до її передання усиновлювачам, посадова особа консульської установи України, в присутності якої здійснювалося передання дитини, особа усиновлювачів, їх підписи, реквізити рішення суду про усиновлення дитини, дата та місце передання дитини усиновлювачам.

          Акт про передання усиновленої дитини складається у трьох примірниках, один з яких залишається в консульській установі України в державі тимчасового переміщення (евакуації) дитини, другий - протягом одного робочого дня передається Нацсоцслужбі, третій - невідкладно усиновлювачам.

          Нацсоцслужба протягом одного робочого дня після отримання від консульської установи України в державі тимчасового переміщення (евакуації) дитини акта про передання усиновленої дитини надсилає його копії службі у справах дітей за місцем взяття дитини на місцевий облік та службі у справах дітей, яка готувала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. У разі коли у однієї із таких служб у справах дітей відсутні технічні можливості внаслідок бойових дій виконувати свої повноваження, додатково інформується служба у справах дітей обласної, Київської міської військової адміністрації за взяттям дитини на місцевий облік.

          Мінсоцполітики роз'яснило, що до прийняття цього рішення усиновлювачі були зобов'язані особисто забрати дитину із закладу чи сім'ї, в якій вона виховується, в присутності представника служби у справах дітей. В умовах воєнного стану присутність представника служби у справах дітей за кордоном для передачі дитини усиновлювачам є великою проблемою, тому передбачено передання дитини за умови набуття чинності відповідного рішення суду в присутності представника консульської установи України.

          База законодавства й судової практики в LIGA360:Юрист - це 1,8 млн матеріалів. Новий інструмент "Графічні зв?язки документів" представить результати пошуку в схематичній формі. Змінюй діаграми відповідно до власних потреб, за типами, видавниками, категоріями тощо. Спробуй LIGA360:Юрист, щоб миттєво аналізувати законодавство й виявляти найважливіше.

          Читайте також:

          Особливості спадкування під час воєнного стану

          Залиште коментар
          Увійдіть щоб залишити коментар
          Увійти

          Схожі новини