Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк заборонив резидентам рф брати участь в управлінні небанківськими установами

Реклама

Нацбанк продовжує вживати заходів для нівелювання можливого впливу агресора на діяльність учасників ринку небанківських фінансових послуг і надавати їм необхідну підтримку.

Щодо нівелювання впливу агресора

Регулятор заборонив громадянам рф, а також особам, що постійно проживають у рф, і російським компаніям, які є власниками істотної участі (від 10 %) у страхових, лізингових, фінансових, факторингових компаніях та інших надавачах небанківських фінансових послуг, прямо чи опосередковано користуватися правом голосу та брати участь в управлінні компанією до скасування чи припинення воєнного стану в Україні.

Надавачі фінансових послуг, у яких власниками істотної участі є громадяни рф чи компанії, зареєстровані в рф, можуть звернутися до Національного банку для призначення довіреної особи, якій можна передати право їх голосу.

Для цього необхідно подати пропозиції щодо не менше двох кандидатур, а також документи для ідентифікації таких фізичних осіб та оцінки їх ділової репутації. Довіреними особами не зможуть бути громадяни рф та особи, що мають постійне місце проживання у рф.

Рішення про призначення довіреної особи ухвалюватиметься Національним банком протягом 30 робочих днів у разі подання повного пакета документів та відповідності вимогам до довіреної особи, визначеним регулятором.

Щодо приведення діяльності у відповідність до вимог нового Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг

Для підтримання учасників ринку небанківських фінансових послуг перенесено строки приведення у відповідність їх діяльності до вимог Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153. Строк перенесення - шість місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Такі зміни затверджені постановою Правління НБУ від 4 травня 2022 року № 93 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153 та врегулювання деяких питань у діяльності надавачів фінансових послуг", яка набрала чинності з 5 травня 2022 року.

За матеріалами Національного банку

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Читайте також:

Кабмін збільшив розміри тимчасової державної допомоги для дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини