Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС звернув увагу на імперативні повноваження апеляційного суду в разі неповідомлення учасника справи про судове засідання

Реклама

ОП КЦС ВС в постанові у справі №522/18010/18 від 18 квітня 2022 року вказала на імперативні повноваження апеляційного суду в разі неповідомлення учасника справи про судове засідання. Про це повідомила прес-служба ВС.

Суд першої інстанції задовольнив позов. У зв'язку з неявкою відповідачки та неповідомленням про поважні причини неявки суд ухвалив слухати справу за її відсутності заочно, а в перегляді заочного рішення відмовив.

Апеляційний суд залишив апеляційну скаргу, в якій відповідачка посилалася, зокрема, на те, що про час і місце судового розгляду вона судом першої інстанції повідомлена не була, без задоволення, а заочне рішення суду - без змін.

Верховний Суд у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду, скасував постанову апеляційного суду, передав справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Об'єднана палата КЦС зробила такі висновки про застосування норм права:

Обов'язок суду повідомити учасників справи про місце, дату і час судового засідання є реалізацією однієї з основних засад (принципів) цивільного судочинства - відкритості судового процесу. Невиконання (неналежне виконання) судом цього обов'язку призводить до порушення не лише права учасника справи бути повідомленим про місце, дату і час судового засідання, але й основних засад (принципів) цивільного судочинства. Розгляд справи в суді першої інстанції за відсутності учасника справи, якого не було повідомлено про місце, дату і час судового засідання, є обов'язковою та безумовною підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення судом апеляційної інстанції, якщо такий учасник справи обґрунтовує свою апеляційну скаргу такою підставою.

Правильним по суті рішення є в тому випадку, коли воно відповідає вимогам законності та обґрунтованості, оскільки порушення останніх має наслідком зміну або скасування оскарженого судового рішення. Оскаржене судове рішення належить залишати без змін за наявності незначних порушень закону, які вже були усунені при розгляді справи, або ж таких, які можуть бути виправлені судом апеляційної інстанції. Правило про те, що «не може бути скасоване правильне по суті і законне рішення з одних лише формальних міркувань», стосується випадків, коли такі недоліки не призводять до порушення основних засад (принципів) цивільного судочинства.

Читайте також: Покарання за вчинення кримінального правопорушення в умовах воєнного стану буде наближеним до максимальної межі: ВС

ВС висловився щодо судового імунітету рф у справі про відшкодування шкоди, завданої державою-агресором

Дізнайся актуальний розклад судових засідань в умовах воєнного часу. Перевірити дати важливих засідань й налаштувати моніторинг допоможе LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини