Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст пояснив особливості здійснення виконавчих дій щодо боржників-військовослужбовців

Реклама

У зв'язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України під час дії правового режиму воєнного стану більшість громадян України стали на захист нашої держави.

У разі наявності у громадянина України боргів по відкритому виконавчому провадженню та у випадку проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, якщо згідно з умовами служби проведення виконавчих дій неможливе чи на прохання стягувача, який проходить таку військову службу, відповідно до п. 1 ст. 34 Закону «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає зупиненню.

Відповідне роз'яснення надали фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Виконавець не пізніше наступного робочого дня, коли йому стало відомо про зазначені обставини, зупиняє вчинення виконавчих дій. Зупинення вчинення виконавчих дій триватиме до закінчення строку дії зазначених обставин.

Чинним законодавством визначений перелік коштів, на які не може бути звернено стягнення. Так, у п. п. 3, 4 ч. 2 ст. 72 Закону «Про виконавче провадження» зазначено, що стягнення не здійснюються із сум:

  • вихідної допомоги в разі звільнення (виходу у відставку) з військової служби, служби в поліції та Державної кримінально-виконавчої служби України, а також грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та в інших випадках, передбачених законом;

  • одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

Стосовно стягнення аліментів із боржників-військовослужбовців зауважено, що п. 3 ч. 10 ст. 71 Закону «Про виконавче провадження» визначено, що тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано в разі проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Миттєво аналізуй законодавство та виявляй найважливіше! Відтепер у LIGA360:Юрист результати пошуку доступні у візуальному форматі. Діаграми можна змінювати за багатьма критеріями: статусом документів, видавниками, категоріями та ін. Замов доступ за посиланням.

Читайте також:

Звільнення від військової служби деяких категорій громадян: що встановлено новим Законом № 2169-IX

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини