Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкові та митні спори в умовах збройної агресії: доповідь судді ВС

Реклама

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ігор Олендер виступив із доповіддю на онлайн-практикумі «Податкові і митні спори: юридична доктрина та практика Верховного Суду».

Ігор Олендер зазначив про темпоральні межі збройної агресії, наголосивши, що вона почалася не 24 лютого 2022 року, а ще 2014 року. Суддя нагадав, що відповідно до ст. 1 Резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року 3314 (XXIX), агресією є застосування збройної сили державою проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави, або іншим чином, несумісним зі Статутом Організації Об'єднаних Націй, як це встановлено у цьому визначенні.

Суддя зауважив, що збройна агресія, яка триває з 2014 року, фактично примусила Україну запроваджувати відповідні національні правові режими щодо протидії агресії. Так, починаючи з 2014 року було встановлено правовий режим антитерористичної операції, який переріс в операцію Об'єднаних сил, а вже після 24 лютого 2022 року введено воєнний стан. У свою чергу запровадження цих правових режимів обумовило, зокрема, внесення відповідних змін до податкового законодавства.

Доповідач звернув увагу на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 30 березня 2018 року в зразковій справі № 812/292/18. Суд у ній дійшов висновку, що перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилася антитерористична операція, є підставою для зупинення застосування заходів впливу та стягнень до таких платників.

Розглянув також постанову ВС від 30 липня 2020 року у справі № 812/625/17, у якій зазначено, що якщо платник податків у охоплений перевіркою період здійснював діяльність на території проведення антитерористичної операції, то в податкового органу немає правових підстав для нарахування йому пені в порядку ст. 4 Закону «Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті» у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин.

Говорячи про питання зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, суддя проаналізував постанову ВС від 14 листопада 2018 року у справі № 805/365/17-а.

Звернув увагу Ігор Олендер і на позицію суду щодо анулювання платника ПДВ (постанова ВС від 24 січня 2019 року у справі № 805/221/16-а).

Проаналізував також постанову ВС від 5 червня 2018 року у справі № 805/4569/16-а, відповідно до якої платники земельного податку, які здійснювали діяльність на території проведення антитерористичної операції, звільняються від своїх обов'язків, зокрема щодо сплати орендної плати за землю державної або комунальної власності з 14 квітня 2014 року до 8 червня 2016 року. Закон «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» є спеціальним законом у спірних правовідносинах, а тому його застосування не ставиться в залежність від внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Суддя ознайомив слухачів і з правовою позицією, викладеною в постанові ВС від 6 лютого 2018 року у справі № 812/275/17 щодо подання податкової звітності.

У постанові ВС від 29 травня 2020 року у справі № 2а-17269/08/0570, зауважив доповідач, колегія суддів врахувала доводи позивача про неможливість виконання ухвал суду, зокрема, у зв'язку з тимчасово відсутнім доступом до приміщення адміністративної будівлі податкового органу з огляду на проведення на території м. Донецька операції Об'єднаних сил, але вважає, що це не звільняє позивача як суб'єкта владних повноважень від обов'язку надання доказів щодо обґрунтованості заявлених ним позовних вимог.

Розповів суддя також про податкові зміни на період воєнного стану. Зокрема, звернув увагу на Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» (від 3 березня 2022 року № 2118-ІХ), Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (від 15 березня 2022 року № 2120-ІХ) та Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (від 24 березня 2022 року № 2142-ІХ).

Ігор Олендер зазначив, що зміни, прийняті на період дії правового режиму воєнного стану, стосуються: мораторію на проведення податкових перевірок; зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством; відповідальності за порушення податкового законодавства; пільг з єдиного податку, плати за землю, єдиного соціального внеску, екологічного податку; оподаткування осіб, що перебувають на спрощеній системі оподаткування; плати за землю та мінімального податкового зобов'язання; податку на додану вартість; акцизного податку та ін.

Крім того, суддя ознайомив із роз'ясненнями Державної податкової служби України щодо найпоширеніших запитань, які виникли у зв'язку зі змінами в податковому законодавстві на період воєнного стану.

За матеріалами Верховного Суду

Систему VERDICTUM можна вигідно придбати онлайн. При оплаті на 12 місяців надається знижка 20%. Отримайте зараз максимум можливостей для пошуку й аналізу української судової практики.

Читайте також:

Здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану: Закон набрав чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини