Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Воєнний стан в Україні: 55 аналітичних матеріалів

Реклама

1. Воєнний стан в Україні: що варто знати населенню України?

Давайте розглянемо найпоширеніші питання, які виникають у населення під час дії воєнного стану та загалом агресії ворога проти України

Детальніше

2. Чотири умови вилучення авто для воєнних потреб

З аналізу норм законодавства випливають 4 обов'язкові умови для реквізиції майна

Детальніше

3. Тимчасовий захист чи статус біженця: в чому принципова різниця?

Наразі існує три способи легального перебування українців на території держав ЄС: (1) в статусі туриста; (2) шляхом отримання тимчасового захисту; (3) шляхом отримання статусу біженця

Детальніше

4. Закон про участь цивільних осіб у захисті України: що передбачено?

Які основні завдання Закону

Детальніше

5. Що таке воєнний та військовий злочин. Відповідальність

Незаконне вторгнення росії в Україну - беззаперечний злочин. Однак, варто розібратися за який саме воєнний чи військовий злочин буде нести відповідальність агресор. Різниця між цими двома поняттями у юридичній площині досить суттєва

Детальніше

6. Робота судів України в умовах воєнного стану

Верховний Суд зазначив, що навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим

Детальніше

В умовах воєнного стану LIGA ZAKON надає експертну підтримку бізнесам. Запитай наших фахівців щодо кадрових, юридичних та бухгалтерських питань. Направляй запитання у Telegram.

7. Примусове вилучення в Україні об'єктів рф та її резидентів. Посилення відповідальності за мародерство

3 березня 2022 року Верховною Радою України прийнято 14 законів України та одну Постанову. Серед прийнятих законів:

- Закон України № 7122 «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів»

- Закон України № 7124 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство».

Детальніше

8. Виконання договірних зобов'язань та форс-мажор

На сайті Торгово-промислової палати України 28 лютого 20222 року розміщено повідомлення «ЩОДО ЗАСВІДЧЕННЯ ФОРС-МАЖОРНИХ ОБСТАВИН»

Детальніше

9. Оплата праці під час війни: що робити підприємствам, що вимушено зупинили роботу

Економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання визначаються Законом України «Про оплату праці»

Детальніше

10. Воєнний стан та трудові відносини: законодавче регулювання

Питання законодавчого регулювання трудових відносин в період воєнного стану постало для всієї України вперше з часів другої світової війни. Тому наразі необхідно вирішувати багато проблем, пов'язаних з нормативною регламентацією відносин роботодавця та працівника в такий складний період. Розв'язанню первинних питань присвячено цю статтю

Детальніше

11. Як працювати українським компаніям, які мають російських бенефіціарів?

Можна впевнено говорити про те, що з 04 березня 2022 року діяльність українських компаній, бенефіціарними власниками яких є російські громадяни, російські юридичні особи або сама російська федерація, практично паралізована: грошові кошти на їх рахунки переводити заборонено, майно таким компаніям продавати заборонено, відчужувати майно від українських компаній з російськими бенефіціарами на користь інших осіб також заборонено.

Детальніше

12. Реєстр працюючих нотаріусів на час війни

Надаємо список нотаріусів, які працюють під час війни. Реєстр оновлюється

Детальніше

13. Новий закон про трудові відносини: чи допоможе він вижити бізнесу?

Набув чинності Закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"

Детальніше

14. Податкова реформа на період воєнного стану: що передбачено Законом № 2120-IX

14 березня 2022 року Президент України анонсував введення нової податкової моделі, яка б дозволила повернути малий та середній бізнес, а 15 березня Верховна Рада України за підтримки 340 голосів прийняла відповідний Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану"

Детальніше

Підтримуємо український бізнес у воєнний час! LIGA360 продовжує надавати корисну інформацію та аналітику. Діють спеціальні умови. Деталі за посиланням.

15. Що таке військові облігації та як їх придбати

Військові облігації - це фактично різновид облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), тобто цінні папери, емітентом яких є держава в особі Міністерства фінансів України.
Детальніше

16. Скасовано податки на ввезення авто: що саме передбачено Законом

Закон від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану" набув чинності 5 квітня.

Детальніше

17. Боротьба з кіберзлочинністю в умовах дії воєнного стану: Закон 2149-IX

Що таке кіберзлочин та в чому його небезпека під час війни?

Детальніше

18. Який порядок продовження строку дії закордонного паспорту?

У зв'язку з військовою агресією російської федерації та введенням воєнного стану на усій території України, 28 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив (постанову №170) «Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон», якою затверджено Тимчасовий порядок внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Детальніше

19. PayPal в Україні: як оформити та які переваги використання

Відтепер українці можуть не тільки робити покупки в інтернеті, а й також здійснювати грошові перекази та виводити гроші на українські банківські карти.

Детальніше

20. Що робити українцям у разі примусового вивезення російськими окупантами?

Російські загарбники проводять масові заходи з переміщення українських громадян з окупованих територій до рф.

Детальніше

21. Фіксація збитків від бойових дій рф: поради юристів

В результаті російської військової агресії проти нашої країни і бойових дій багато наших громадян стикнулися з необхідністю фіксування фактів руйнування та пошкодження належного останнім майна.

Детальніше

22. Бойовий імунітет. Огляд змін до законодавства

21 березня 2022 року Закон набрав чинності

Детальніше

23. Особливості виконавчого провадження під час воєнного стану

Наказом Міністерство юстиції України від 04.04.2022 № 1310/5 «Деякі питання доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження та Єдиного реєстру приватних виконавців України у період воєнного стану» врегульовано питання підключення виконавців до АСВП в умовах воєнного стану.

Детальніше

24. Воєнний стан: чи змінились наслідки невиконання цивільно-правових зобов'язань

Сторони цивільно-правового договору не мають можливості належним чином виконати цивільно-правове зобов'язання, у зв'язку запровадженням воєнного стану в Україні: як діяти стороні договору та чого очікувати?

Детальніше

25. Призупинення дії трудового договору в умовах воєнного стану: підстави, особливості оформлення та наслідки

Розглянемо реальну ситуацію, що має місце бути на великому підприємстві міста Києва, де з моменту набрання чинності 24 березня 2022 року Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" N2136-IX (в подальшому також - Закон N2136) у роботодавця з'явилася можливість видачі відповідного наказу про призупинення трудових договорів з частиною працівників.

Детальніше

Дізнайся актуальний розклад судових засідань в умовах воєнного часу. Перевірити дати важливих засідань й налаштувати моніторинг допоможе LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

26. Особливості роботи нотаріусів у період воєнного стану

З початку введення воєнного стану на території України нотаріуси здійснюють свої функції з урахуванням низки особливостей.

Детальніше

27. Трудові відносини в умовах воєнного стану: що необхідно знати працівникам та роботодавцям

24 березня 2022 року набув чинності Закон України № 2136-IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15 березня 2022 року

Детальніше

28. Як зареєструвати благодійний фонд в умовах війни

Окремо варто пам'ятати, що статутні документи БФ мають містити інформацію, що визначена як обов'язкова відповідно до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»

Детальніше

29. Виконавче провадження в умовах воєнного стану: новації та ризики законопроєкту 7317

У Верховній Раді України 26 квітня зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності з примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» №7317 від 26.04.2022

Детальніше

30. Мобілізація в Україні 2022: що таке черги мобілізації та хто не підлягає призову?

Так, порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначений Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» 

Детальніше

31. Статус внутрішньо переміщеної особи в Україні

Основні програми щодо підтримки ВПО

Детальніше

32. Закон щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану: основні положення

01.05.2022 року набрав чинності Закон України № 2201-IX від 14.04.2022 року «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану».

Детальніше

33. Закон про націоналізацію майна росіян: що передбачено та на кого поширюється?

Ключовим законом у даній сфері є Закон України № 2116-IX "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів", що набув чинності 07 березня 2022 року

Детальніше

34. Що змінилося у сфері нерухомості під час воєнного стану з прийняттям Постанови № 480

Після введення воєнного стану в Україні доступ до більшості державних реєстрів був суттєво обмежений, що фактично унеможливило багато операцій на ринку нерухомості. Наразі влада вже почала послаблювати заборони та поступово повертати повноцінне виконання функцій держави. Зокрема, Постановою Кабміну "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану" від 19.04.2022 р. № 480 (надалі - Постанова №480) внесено низку змін до нормативно-правових актів, що регулюють правила доступу до державних реєстрів та вчинення певних нотаріальних та реєстраційних дій, якими поступово знімається повне блокування роботи державних реєстрів.

Детальніше

35. Особливості спадкування під час воєнного стану

В даній статті викладені особливості, які слід врахувати громадянам в процесі спадкування в період воєнного стану.

Детальніше

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

36. Порядок звільнення працівників у період воєнного стану

Основним нормативним актом, який вплинув на організацію трудових відносин за час війни є Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Хоча він і не встановив нових умов для розірвання трудового договору, проте напряму вплинув на його порядок та «запропонував» альтернативний варіант.

Детальніше

37. Договори оренди в умовах воєнного часу

Після введення воєнного стану в Україні, одним з актуальних питань стала доля договорів оренди майна, особливо на територіях, де ведуться бойові дії. В першу чергу стали актуальними питання сплати орендних платежів, а також змін до законодавства стосовно оренди в період воєнного часу.

Детальніше

38. Особливості здійснення судочинства в умовах воєнного стану

Умови воєнного стану, у яких вже третій місяць живуть українці, значною мірою впливають на всі правовідносини та інституції в країні.

Детальніше

39. Оплата праці під час війни: роз'яснення юриста

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (Закон), який набув чинності 24 березня, нагадав про обмеження конституційного права на працю на період воєнного стану. Це право передбачає, серед іншого, право на заробітну плату не нижче за встановлений мінімум і на своєчасне отримання винагороди. І все ж, обмеження далеко не абсолютні, і оптимальний для роботодавців план дій залежатиме від багатьох факторів, від місця ведення діяльності до фактичного становища бізнесу.

Детальніше

Шукаєш правову позицію ВС чи ключові справи ЄСПЛ? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Деталі за посиланням.

40. Перетин державного кордону в умовах воєнного стану: що треба знати

У статті 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію. Проте, таке право не є абсолютним і може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану (стаття 64 Конституції України).

Детальніше

41. Оподаткування та звітність самозайнятих осіб на період дії воєнного стану

з метою забезпечення підтримки громадян та бізнесу в Україні на період воєнного стану, 15.03.2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Детальніше

42. Ввезення гуманітарної допомоги під час війни: що треба знати?

Під час ввезення гуманітарної допомоги в Україну виникає багато процедурних питань, особливо якщо мова йде про товари військового призначення та/або подвійного використання.

Детальніше

43. ФОП під час війни: особливості оподаткування та звітності

З початку війни Верховною Радою України було прийнято низку зміни до Податкового Кодексу України щодо питань оподаткування та звітності ФОП. Зміни, що безпосередньо стосуються оподаткування ФОП, було внесено Законами № 2120-ІХ від 15.03.2022№ 2142-ІХ від 24.03.2022№ 2173-ІХ від 01.04.2022№ 2192-ІХ від 14.04.2022.

Детальніше

44. Закон щодо посилення прав працівників: що нового для роботодавців?

З 27 травня 2022 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників”

Детальніше

45. Податкові зміни під час дії воєнного стану: новий Закон

Основні зміни Закону №2260
Детальніше

46. Особливості виконання судових рішень під час воєнного стану

За три місяці війни в Україні було прийнято два основні важливі законодавчі акти, які змінили процедуру виконавчого провадження

Детальніше

47. Як продати нерухомість, якщо втрачено документи на квартиру?

У цій статті ми поговоримо про те, як зробити так, щоб втрата правовстановлюючих документів на нерухоме майно не призвела до багатомісячної затримки процесу продажу нерухомості. Розглянемо алгоритм отримання дублікатів документів на квартиру.

Детальніше

Щоб убезпечити нерухомість від дій шахраїв і "чорних реєстраторів", необхідно контролювати інформацію в Реєстрі речових прав. Поставте на цілодобовий моніторинг будь-які об'єкти вашої нерухомості за допомогою сервісу SMS-Маяк, який миттєво повідомить про початок будь-яких реєстраційних процедур і допоможе вчасно зупинити рейдерське захоплення.

48. Особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану

За період дії воєнного стану законодавство, яке регулює земельні відносини, змінювалося неодноразово. Деякі введені на початку дії воєнного стану обмеження законодавець уже встиг послабити, а для певних зумовлених або видозмінених війною правовідносин - передбачив нове регулювання. Розглянемо основні із чинних та потенційних законодавчих змін у цій сфері.

Детальніше

49. Удосконалення механізму протидії рейдерству: чи справді зміни будуть ефективними?

12 травня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон № 2255-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству", який було опубліковано 26 травня 2022 року.

Закон набуває чинності через два місяці з дня його опублікування, окрім деяких положень, що набирають чинності через три й чотири місяці з дня опублікування.

Детальніше

50. Особливості спадкування під час воєнного стану

З початку запровадження в Україні воєнного стану спадкові правовідносини зазнали суттєвих змін. Це зумовлено прийняттям нормативно-правових актів у сфері спадкування, а саме: Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» та Наказу Міністерства юстиції України 11.03.2022 № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату».

Детальніше

В умовах воєнного стану бізнеси потребують роз'яснень з кадрових й податкових питань, мають бути чутливими щодо змін законодавства й надійності контрагентів. Щоб бути впевненими в своїх рішеннях, топкоманди замовляють LIGA360. Тільки в червні замов на вигідних умовах.

51. Дерадянізація законодавства України: що встановлено Законом 2215-IX ?

В травні набув чинності новий Закон України «Про дерадянізацію законодавства України».

Детальніше

52. Регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України (Закон 2217-IX)

Сьогодні, під час повноцінної війни, під окупацією опинилися нові території України, що стало причиною для вдосконалення чинного законодавства з тим, аби могти краще захистити права фізичних та юридичних осіб. Допомогти це зробити покликані Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Вже після початку війни цей закон мав декілька нових редакцій, і Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України» від 21 квітня 2022 року № 2217-IX є черговою, принципово важливою редакцією.

Детальніше

53. Що передбачає новий Закон про підвищення ефективності санкцій

Нещодавно ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб» 

Детальніше

54. Форс-мажор під час війни: огляд судової практики

Найрозповсюдженішим міфом, пов'язаним із форс-мажором, є переконання в тому, що невиконання зобов'язань через обставини непереборної сили автоматично звільняє як від відповідальності, так і від необхідності виконання зобов'язання в майбутньому. Тож за допомогою судової практики розвінчуємо найтиповіші міфи, пов'язані з виникненням форс-мажорних обставин, та вчимося на чужих помилках.

Детальніше

55. Стягнення аліментів під час війни: роз'яснення юриста

Протягом дії воєнного стану держава активно реагувала на різні виклики, адаптуючи чинне законодавство до неочікуваних змін. Питання захисту прав та інтересів дітей також неодноразово було у фокусі таких змін. При цьому, як у мирний час, так і наразі одним із актуальних питань є утримання дітей (аліменти).

Детальніше

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини