Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану: що передбачено законом?

Реклама

Життя країни в умовах війни потребує швидких заходів реагування органів державної влади, зокрема щодо прийняття законів задля життєдіяльності в умовах російської агресії.

Такі заходи реагування не обійшли стороною і земельні правовідносини в частині надання земельних ділянок відповідного цільового призначення.

Давайте розглянемо детальніше, що передбачає Закон про продовольчу безпеку в умовах воєнного стану.

24.03.2022 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Що це означає?

1. Завдяки цьому закону для сільськогосподарського виробництва буде передано 20 000 га земель комунальної власності, які були підготовлені для передачі в оренду на земельних торгах;

2. Буде створено передумови для ведення сільськогосподарського виробництва на 300 000 - 400 000 га земель державної власності, які зараз перебувають у постійному користуванні держпідприємств Мінагрополітики, НААН України, закладів освіти, що дасть змогу одержати на цих землях близько 1,4 млн тонн урожаю зернових.

Так, наразі продовольча безпека України потребує величезної уваги. Що тягне за собою невідкладне використання всіх доступних сільськогосподарських угідь для проведення посівної кампанії. Для цього влада спростила набуття прав користування на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану.

Що тягнуть за собою такі зміни?

- орендні правовідносини продовжено на один рік без внесення відомостей у відповідні реєстри.

- районні військові адміністрації можуть передавати в оренду строком до одного року державні та комунальні земельні ділянки с/г призначення для ведення сільськогосподарського виробництва.

- договори оренди такої землі укладаються лише на один рік в е-формі без проведення торгів.

- Важливо! Право оренди землі, переданої в оренду військовою адміністрацією, не підлягатиме державній реєстрації.

- передача с/г землі, яка перебуває у постійному користуванні державних та комунальних підприємств, установ, організацій, і на якій відсутні посіви, здійснюється за письмовим погодженням керівника відповідного державного, комунального підприємства, установи, організації, причому право постійного користування земельними ділянками не припиняється.

Що забороняється під час воєнного стану?

- безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність;

- формування земельних ділянок (крім тих, що передаються в оренду військовими адміністраціями);

- земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земельних ділянок державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення.

Тобто, даний закон спрямований на швидке залучення сільськогосподарських земель країни у виробництво сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану. В основу Закону покладений пріоритет суспільних (державних) інтересів над інтересами приватних осіб в умовах війни. Це означає, що Законом призупиняється дія деяких правових механізмів, які захищають приватні інтереси, що цілком зрозуміло в умовах російської агресії.

Висновки:

Війна вимагає швидких дій реагування, що супроводжуються меті - відсічі збройної агресії та підтримки економіки. Правила регулювання земельних відносин мирного часу, коли процедури надання земельних ділянок тривають місяцями, в умовах воєнного стану засвідчують свою недієздатність та непристосованість до нових реалій.

Тому вирішення багатьох завдань функціонування економіки України у воєнний період, в тому числі ведення сільського господарства, прямо залежать від швидкості прийняття управлінських рішень щодо надання земельних ділянок відповідного цільового призначення, проведення землеустрою та реєстрації прав на землю.

Вважаю, що наша держава активно працює на фронті законодавчої ініціативи та сприяє забезпеченню нормальної життєдіяльності свого народу в умовах російської агресії. Тому тримаємось, підтримуємо та працюємо на благо нашої держави разом!

Марія Бутіна,

юрист адвокатського об'єднання «Uniminds»

Підтримуємо український бізнес у воєнний час! LIGA360 продовжує надавати корисну інформацію та аналітику. Діють спеціальні умови. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини