Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСВ у період воєнного стану: Нотаріальна палата України надала роз'яснення нотаріусам

Реклама

17.03.2022 набрав чинності Закон від 15.03.2022 № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Цей Закон (пп. 10 п. 3 Розділу ІІ) доповнює Прикінцеві та перехідні положення Закону № 2464-VI про ЄСВ новими пунктами 9-19, 9-23.

Відповідно до пункту 9-19 Розділу VIII Закону № 2464-VI тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, які провадять незалежну професійну діяльність (у тому числі нотаріальну), мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 Закону № 2464-VI щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

Тобто не застосовується норма, яка визначає, що у разі, якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464-VI, при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Положеннями пунктів 9-22, 9-23 Розділу VIII Закону № 2464-VI визначено таке.

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом 3-х місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом 3-х місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.

Відповідне роз'яснення надала Нотаріальна палата України

Кадрові й бухгалтерські питання, сплата податків чи релокація бізнесу - дізнайтеся, як діяти, від експертів LIGA ZAKON за посиланням.

Читайте також:

Позика та іпотека у період воєнного стану: роз'яснення Нотаріальної палати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини