Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судово-експертна діяльність в умовах воєнного стану: прийнято наказ Мін'юсту

Реклама

Мінюст роз'яснив деякі питання забезпечення судово-експертної діяльності в умовах воєнного стану.

Відповідний наказ № 1138/5 було прийнято 14 березня 2022 року.

Згідно з документом для належного експертного забезпечення правосуддя в умовах воєнного стану в Україні:

1) зупиняється проведення планових перевірок діяльності атестованих судових експертів, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах, позапланових контрольних перевірок діяльності судових експертів та перевірок відповідності робочого місця, розпочатих відповідно до Інструкції про особливості здійснення судово-експертної діяльності атестованими судовими експертами, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах, затвердженої наказом Міністерства юстиції від 12 грудня 2011 року № 3505/5, на період до останнього календарного дня (включно) місяця, в якому буде припинено чи скасовано воєнний стан.

Зазначається, що зупинення перериває термін проведення перевірок та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень з боку Мін'юсту як державного органу, що здійснює контроль за організацією діяльності судових експертів, і його міжрегіональних територіальних органів.

2) переноситься проведення планових перевірок діяльності атестованих судових експертів, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах, які мали розпочатися у період з 24 лютого 2022 року, відповідно до скоригованого графіка перевірок;

3) зупиняється з дня введення в Україні воєнного стану перебіг строків розгляду заяв та документів, поданих до Центральної експертно-кваліфікаційної комісії при Міністерстві юстиції відповідно до Положення про Центральну експертно-кваліфікаційну комісію при Міністерстві юстиції України та атестацію судових експертів, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 3 березня 2015 року № 301/5.

4) продовжується строк дії свідоцтв про присвоєння кваліфікації судового експерта фахівцям, які до введення воєнного стану в Україні подали заяви та документи для проходження атестації в Центральній експертно-кваліфікаційній комісії при Міністерстві юстиції з метою продовження строку дії свідоцтв, а також свідоцтв про присвоєння кваліфікації судового експерта, строк дії яких закінчується у період дії воєнного стану, або протягом одного місяця після припинення чи скасування воєнного стану.

Наказом зобов'язано фахівців протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану вжити заходів щодо продовження строку дії свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта у порядку, визначеному Положенням про Центральну експертно-кваліфікаційну комісію при Міністерстві юстиції України та атестацію судових експертів, затвердженим наказом Міністерства юстиції від 3 березня 2015 року № 301/5.

У разі невжиття фахівцями заходів щодо продовження строку дії свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні, свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта вважається недійсним згідно з вимогами абзацу п'ятого пункту 4 розділу V Положення про Центральну експертно-кваліфікаційну комісію при Міністерстві юстиції України та атестацію судових експертів, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 3 березня 2015 року № 301/5.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

На час воєнного стану бізнеси можуть підключити рішення LIGA360 на спеціальних умовах. Отримуйте актуальні новини, відповіді на "гарячі питання" для бізнесу, зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Закон про участь цивільних осіб у захисті України: що передбачено?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини