Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Примусове вилучення в Україні об’єктів рф та її резидентів. Посилення відповідальності за мародерство

Реклама

3 березня 2022 року Верховною Радою України прийнято 14 законів України та одну Постанову. Серед прийнятих законів:

- Закон України № 7122 «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів»

- Закон України № 7124 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство».

Щодо примусового вилучення об'єктів, які належать рф та її резидентам(Закон №7122)

Згідно з прийнятим законом резидентами рф вважаються будь-які юридичні особи, в яких Російська Федерація є засновником, бенефіціаром, учасником або акціонером, а також ті юридичні особи, що фактично мають будь-яку частку бізнесу, пов'язану з РФ.

Яке майно підлягатиме примусовому вилученню?

Рухоме та нерухоме майно, цінні папери, кошти, вклади у банках, активи, корпоративні права та інше майно, що безпосередньо або через афілійованих осіб належить рф або її громадянам (резидентам). Таким чином, під визначення підпадає будь-яке майно, яке знаходиться та/або зареєстроване на території України та напряму або через афілійованих осіб належить резидентам російської федерації.

Закон передбачає примусове вилучення таких об'єктів без будь-якої компенсації вартості цих об'єктів.

Порядок прийняття рішення про вилучення

Прийнятим законом передбачений наступний порядок прийняття рішення про примусове вилучення таких об'єктів: Кабінет Міністрів України повинен сформувати проект рішення про примусове вилучення, після чого внести його на розгляд Ради національної безпеки та оборони України, яка безпосередньо приймає таке рішення. Наступним кроком є підписання Президентом України указу, яким вводиться в дію рішення РНБО про примусове вилучення об'єкту. При цьому, Верховна Рада України не більше ніж протягом 6 (шести) місяців після завершення або скасування воєнного стану в Україні, повинна затвердити такий указ Президента та прийняти відповідний закон.

Виключенням є об'єкти, право власності на які не підлягають державній реєстрації речових прав. Такі об'єкти вважаються вилученими після підписання Указу Президента України про введення в дію рішення РНБО.

Хто стає власником вилученого майна

Право власності на примусово вилучені об'єкти переходить до держави Україна в особі Кабінету Міністрів. При цьому, Кабмін передає у господарське відання такі об'єкти (на тимчасовій або постійній основі) державним підприємствам, які існують вже або будуть створені на основі таких об'єктів. Таким чином, в результаті примусового вилучення в Україні можуть з'явитися нові спеціалізовані державні підприємства на основі цілісних майнових комплексів, які підлягатимуть націоналізації.

В умовах воєнного стану та в умовах подальшого відновлення економічного рівня та інфраструктури в Україні, такі заходи з примусового вилучення та подальшої експлуатації об'єктів, які належати резидентам рф, позитивно вплине на всі сфери (економіка держави, створення робочих місць, недопущення контролю країни-агресора до отримання прибутку в Україні).

Вважаємо, що для повноцінного моніторингу та пошуку об'єктів права власності, які належать рф та її резидентам, необхідно провести детальну роботу державним реєстраторам, Мінюсту, банкам, фінансовим установам та іншим суб'єктам, які зможуть надати детальні зведені дані.

Щодо посилення відповідальності за мародерство (Закон № 7124)

Після прийняття даного закону, до деяких статей Кримінального кодексу України будуть внесені зміні щодо кваліфікуючої ознаки злочину. Зміни вносяться до таких статей:

- Ст. 185 (крадіжка, тобто таємне викрадення чужого майна)

- Ст. 186 (грабіж, тобто відкрите викрадення чужого майна)

- Ст. 187 (розбій, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з насильством, що небезпечне для життя чи здоров'я або з погрозою такого насильства)

- Ст. 189 (вимагання)

- Ст. 432 (мародерство, тобто викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених).

Що саме змінилося

Поки в Україні діє воєнний стан (зміни передбачено і для надзвичайного стану), будь-яке заволодіння чужим майном не в залежності від вартості майна, від кількості осіб, що вчиняють злочин, буде вважатися більш тяжким злочином, ніж у мирний час.

За крадіжку (таємне викрадення) майна в умовах воєнного/надзвичайного стану передбачається відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 (п'яти) до 8 (восьми) років.

За грабіж передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 (семи) до 10 (десяти) років.

За розбій в умовах воєнного чи надзвичайного стану відповідальність у вигляді позбавлення волі встановлена від 8 (восьми) до 15 (п'ятнадцяти) років з конфіскацією майна.

За вимагання під час дії воєнного стану передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 (семи) до 12 (дванадцяти) років з конфіскацією майна.

За мародерство, в розумінні ст. 432 Кримінального кодексу України, змінено строк позбавлення волі - від п'яти до десяти років позбавлення волі (до змін - від трьох до десяти).

Більш того, ми впевнені, що при подальшому розгляді таких справ судами, вчинення таких злочинів під час війни в України, буде фактично вважатися обтяжуючою обставиною та суттєво впливати на переконання суддів не на користь обвинувачених осіб.

Такі зміни до кримінального законодавства є дійсно важливими, оскільки підвищення міри покарання за подібні злочини мають стримувати осіб від незаконних дій.

Керуючий адвокатським об'єднання «UniMinds»

Марина Гаврилюк

Читайте також: СБУ відкриває кіберфронт

Створюємо IT-армію: Михайло Федоров

Допомога армії України: куди можна перерахувати кошти

Друзі, наголошуємо, що всі рішення та системи LIGA360 працюють у штатному, стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

новини країни та галузі у єдиній інформаційній стрічці з персональним налаштуванням

нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України - https://ips.ligazakon.net/resource/main_documents?sort_by_def=&p=0&q=

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації - Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації.

судові рішення - біля 100 000 000 документів - https://verdictum.ligazakon.net/analysis

інформація про юридичних та фізичних осіб, а також їх моніторинг - https://ca.ligazakon.net/

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів - вільний у LIGA360, достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням - https://360.ligazakon.net/me

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням

Похожие новости