Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд висловився щодо застосування положень про призначення покарання за сукупністю вироків

Реклама

Об'єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду висловилася щодо застосування положень про призначення покарання за сукупністю вироків.

Йдеться про постанову ОП ККС ВС у справі № 243/7758/20 (провадження № 51-113кмо21) (спільна окрема думка суддів), повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO.

Для застосування закріплених у ч. 1 ст. 71 КК України правил призначення покарання за сукупністю вироків законодавець визначає сукупність двох обов'язкових умов, що мають бути встановлені в їх нерозривній єдності:

  • перша стосується моменту вчинення нового кримінального правопорушення засудженим - «після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання» за попереднім вироком;

  • друга - наявності невідбутої частини покарання (основного та/або додаткового) за попереднім вироком на момент призначення судом покарання за новим вироком.

Відсутність хоча б однієї з указаних умов виключає можливість застосування положень ч. 1 ст. 71 КК України під час вирішення питання про призначення покарання за новим вироком.

Якщо на момент вчинення особою нового кримінального правопорушення невідбутою частиною покарання за попереднім вироком було основне покарання у виді штрафу (ст. 53 КК України), яке на час ухвалення нового вироку вже відбуте, порядок та правила призначення остаточного покарання за сукупністю вироків, визначені положеннями ч. 1 ст. 71, ч. 3 ст. 72 КК України, не застосовуються.

Такий висновок зробила об'єднана палата Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, розглянувши касаційні скарги захисника засудженого і заступника керівника обласної прокуратури на судові рішення у кримінальному провадженні за обвинуваченням особи у крадіжці (ч. 3 ст. 185 КК України).

У цьому кримінальному провадженні ОП ККС ВС вирішувала питання щодо застосування положень ст. 71 КК України у разі призначення остаточного покарання за сукупністю вироків у тих випадках, де покарання за попереднім вироком на час ухвалення нового вироку або його перегляду судами вищих інстанцій вже відбуте.

Не пропусти важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Процедурні порушення під час податкової перевірки: актуальна судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини