Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які особливості роботи бізнесу у «червоній» зоні

2 листопада 2021, 15:05
2409
0
Реклама

Раніше ми писали, що з 1 листопада Київ перейшов у «червону» зону.

У зв'язку з цим, Європейська Бізнес Асоціація провела зустріч з фахівцями Держпродспоживслужби та отримала відповіді на найпоширеніші питання від бізнесу щодо особливостей умов роботи у «червоній» зоні. 

Умови допуску на роботу  

В «червоній» зоні діятимуть суворі обмеження для роботи підприємств різних форм власності, втім діятимуть преференції для вакцинованих осіб, осіб, що видужали (з моменту видужання минуло не більше 180 днів) або ж мають негативний результат тесту, дійсний протягом 72 годин. Це може бути ПЛР або антиген тестування, однак здійснене сертифікованою лабораторією. Якщо у працівників є протипоказання до здійснення вакцинації, за умови наявності відповідних довідок від сімейного лікаря, вони можуть продовжувати роботу за умови наявності негативного ПЛР або антиген тесту. За наявності тільки однієї дози вакцини допуск до роботи дозволяється в «жовтій» та «помаранчевій» зонах, у «червоній» зоні працівник зобов'язаний здійснювати тестування кожні 72 години до отримання другої дози вакцини. Відповідні вимоги встановлені Постановою Кабінету Міністрів України №1236 від 9 грудня 2020 року.  

Рішення місцевої влади  

Представники Держпродспоживслужби підтвердили, що місцеві ТЕБ можуть запроваджувати додаткові обмеження, що можуть виходити за рамки постанови №1236 для боротьби з поширенням захворюваності на COVID-19. У такому разі вимоги місцевих органів будуть превалювати над цією постановою та є обов'язковими до виконання.  

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Робота суб'єктів господарювання 

Підприємства критичної інфраструктури є виключенням - їх відвідування дозволяється без наявності та пред'явлення вищевказаних документів, за умови якщо інше не встановлене місцевими ТЕБ, втім масковий режим, наявність антисептиків та забезпечення дистанціювання є обов'язковим.  

Суб'єктам господарювання рекомендовано перевіряти як наявність, так і валідність сертифікатів вакцинації, оскільки у випадку виявлення підробленого сертифікату під час перевірки передбачена відповідальність. Зазначається, що QR-коди можна відсканувати та перевірити їх валідність за допомогою застосунку «Дія».  

Робота ТРЦ дозволяється у «червоній» зоні за умови виконання вищевказаних умов роботи у цій зоні. На території ТРЦ мають бути розташовані так звані вхідні зони для перевірки документів, водночас окремі магазини, що мають свою відокремлену площу на території ТРЦ мають додатково перевіряти своїх відвідувачів.  

Робота громадського транспорту  

Проїзд в міському транспорті, зокрема у Києві, дозволяється також з жовтим сертифікатом. Так само і міжміські обласні сполучення (наприклад, Києва з Київською областю) дозволяються з двома видами сертифікатів, документом про одужання, або негативним тестом.

Проведення перевірок  

Перевірки розпочнуться з понеділка (ред. - 1 листопада) та будуть здійснюватися 40 мобільними групами, у пріоритеті:

  • заклади освіти та дошкільні заклади; 

  • суб'єкти щодо яких є звернення громадян на гарячі лінії; 

  • суб'єкти, де є масове скупчення людей.  

При виявленні порушень можуть застосовуватися попередження, штрафні санкції у розмірі 17 тис. грн для ФОП та 34 тис. грн для ТОВ. У випадку повторного порушення на підприємство може чекати збільшення штрафів, звернення до правоохоронних органів щодо порушення кримінальної справи, зупинка діяльності підприємства за порушення санітарного законодавства. 

Як юристам впоратися зі щоденним потоком інформації та правовими змінами? Все потрібне є в ІТ-платформі LIGA360. Аналіз й контроль змін законодавства, судових рішень, автоматизація договірної роботи. Замовляйте LIGA360:Юрист та отримайте надійного партнера й експертизу ЛІГА:ЗАКОН для пошуку правових позицій.

Читайте також:

МОЗ надав рекомендації щодо переліку медичних протипоказань та застережень для вакцинації від COVID-19

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини