Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси - не податкові агенти під час спадкування і правочинів з майном: НПУ

Реклама

Відділ методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи Нотаріальної палати України підготував інформаційний лист «Щодо відсутності у нотаріуса статусу податкового агента при посвідченні ним договорів відчуження рухомого та нерухомого майна та видачі свідоцтв про право на спадщину».

Статус спеціального суб'єкта, який зобов'язаний подавати інформацію про посвідчені договори відчуження рухомого та нерухомого майна, про видачу свідоцтв про право на спадщину, включаючи інформацію про вартість майна та суму сплаченого податку (ст. ст. 172, 173, 174 ПКУ), є відмінним від статусу податкового агента.

З огляду на це до нотаріусів не можуть застосовуватись санкції як до податкових агентів.

Такий висновок підтверджується судовою практикою, зокрема ухвалами Вищого адміністративного суду від 14.05.2013 № К/800/4751/13, від 18.09.2014 № 2а-233/12/2670 тощо.

Нотаріальна палата зазначає, що аналогічне правило щодо подання інформації нотаріусом діє при посвідченні договорів купівлі-продажу нерухомого майна, в тому числі земельних ділянок (п. 172.4 ст. 172 ПКУ) та рухомого майна (п. 173.4 ст. 173 ПКУ). У таких правовідносинах нотаріуси також не виступають податковими агентами відповідно до правил ст. 162 ПКУ.

В Узагальнюючій податковій консультації від 17.07.2015 № 507 вказано: відсутні підстави для застосування щодо нотаріусів відповідальності, передбаченої статтею 119 ПКУ (за неподання або несвоєчасне подання, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності).

Бажаєте синхронізувати роботу юридичного департаменту? Спільна робота команд можлива на ІТ-платформі LIGA360. Автоматизуйте підготовку договорів, спільно оцінюйте юридичні ризики, обмінюйтеся документами та новинами з колегами. Замовте презентацію LIGA360:Юридичний департамент, щоб оцінити переваги для всього підрозділу.

Читайте також:

Опубліковано дайджест правових позицій Великої Палати Верховного Суду за липень 2021 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини