Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До КСУ надійшло конституційне подання Верховного Суду щодо Етичної ради

Реклама

13 жовтня 2021 року до Конституційного Суду надійшло конституційне подання Верховного Суду щодо відповідності Конституції (конституційності) положень абзацу тринадцятого пункту 23-1 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1798-VIII «Про Вищу раду правосуддя», абзаців першого, шостого, одинадцятого пункту 4 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

Про це інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

У конституційному поданні зазначається: за результатами аналізу окремих положень Закону № 1798-VIII та Закону № 1635-ІХ Пленум Верховного Суду дійшов висновку, що ці положення мають ознаки таких, що не відповідають Конституції.

Зокрема, відповідно до абзацу шостого пункту 4 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1635-ІХ, із дня внесення Етичною радою рішення про внесення до відповідного органу, що обрав (призначив) члена Вищої ради правосуддя, мотивованої рекомендації про звільнення члена ВРП з підстав, визначених пунктами 3 - 5 частини першої статті 24 Закону «Про Вищу раду правосуддя», член ВРП, стосовно якого прийнято таке рішення, відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до ухвалення рішення органом, що обрав (призначив) цього члена Вищої ради правосуддя. Таким чином, за результатами відповідного оцінювання Етичною радою членів Вищої ради правосуддя ймовірним є відсторонення від посади членів ВРП і, як наслідок, припинення діяльності Вищої ради правосуддя у зв'язку з відсутністю кворуму цього конституційного органу.

Отже, положення Закону в їх системному зв'язку допускають одномоментне припинення діяльності органу державної влади, який реалізує конституційні повноваження.

Абзацом першим пункту 4 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1635-ІХ передбачено, що Етична рада протягом шести місяців з дня затвердження її персонального складу одноразово здійснює оцінювання відповідності членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду), обраних (призначених) на посаду члена ВРП до набрання чинності цим Законом, критеріям професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена Вищої ради правосуддя. Водночас у пункті 58 Термінового спільного висновку Венеціанської комісії та Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи від 5 травня 2021 року № 1029/2021 зазначено, що прикінцеве та перехідне положення № 3 проєкту Закону № 5068 передбачає виняткову одноразову перевірку діючих членів Вищої ради правосуддя, за винятком Голови Верховного Суду (який на відміну від інших членів Вищої ради правосуддя вже перевірявся Вищою кваліфікаційною комісією суддів України).

Перевірка діючих членів Вищої ради правосуддя Етичною радою відповідно до критеріїв професійної етики та доброчесності може вважатися прийнятною лише як одноразовий винятковий захід (пункт 59 Висновку від 5 травня 2021 року № 1029/2021).

Зазначається також, що порядок ухвалення рішень Етичною радою, передбачений абзацом тринадцятим пункту 23-1 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1798-VIII, нівелює визначений законом порядок формування відповідного органу, що своєю чергою порушує засаду незалежності суддів, регламентовану статтею 126 Конституції.

Найзручніший пошук і аналіз судових рішень доступний у LIGA360. Знаходьте схожі прецеденти в базі з 93 млн судових рішень, контролюйте нові надходження та переходьте до НПА в один клік. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Президент призначив двох суддів Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини