Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС нагадав судам, що не є підставою залишення позову без розгляду

Реклама

КЦС ВС вчергове роз'яснив судам, що повторна неявка позивача в підготовче засідання не є підставою залишення позову без розгляду. Відповідну постанову у справі № 757/54510/17 ВС ухвалив 1 вересня 2021 року, повідомила прес-служба ВС.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням

За змістом п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з'явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає розгляду справи.

Верховний Суд наголосив на тому, що при застосуванні тієї чи іншої норми процесуального права суд повинен виходити з комплексного та ґрунтовного аналізу норм права загалом.

ЦПК України чітко розмежовує підготовче провадження з проведенням підготовчого засідання, його особливості, строки проведення (глава 3 розділу III «Позовне провадження») та розгляд справи по суті з проведенням судового засідання (глава 6 вказаного розділу).

Стаття 223 ЦПК України стосується розгляду справи по суті, у зв'язку із чим регулятивний вплив цієї статті не поширюється на випадок повторної неявки позивача в підготовче засідання.

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Спробуйте безкоштовний тест прямо зараз.

Читайте також: ВС розмежував поняття "поділ" та "виділ" майна, що є у спільній частковій власності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини