Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС роз'яснив, коли в діях особи відсутній склад такого кримінального правопорушення, як хуліганство

Реклама

ККС ВС в постанові у справі № 127/30388/19 від 8 червня 2021 року пояснив, коли в діях особи відсутній склад такого кримінального правопорушення, як хуліганство, повідомила прес-служба ВС. Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням

Якщо обвинувачений спричинив тілесні ушкодження потерпілому, який є його родичем, під час конфлікту, що виник з особистих спонукань та відбувся не в громадському місці, то в його діях відсутній склад хуліганства.

ВС розглянув касаційну скаргу потерпілого на судові рішення щодо особи, засудженої за спричинення умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 122 КК України) та визнаної невинуватою в хуліганстві (ч. 1 ст. 296 КК України).

На думку скаржника, висновки судів щодо відсутності в діях особи складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК, є помилковими.

ККС ВС залишив касаційну скаргу потерпілого без задоволення, вказавши на таке.

ВС вказав, що за статтями КК, що передбачають відповідальність за злочини проти особи, слід кваліфікувати дії, які супроводжувалися погрозами вбивством, завданням побоїв, заподіянням тілесних ушкоджень, вчинені винним щодо членів сім'ї, родичів, знайомих і викликані особистими неприязними стосунками, неправильними діями потерпілих тощо.

Зазначені дії кваліфікують як хуліганство лише в тих випадках, коли вони були поєднані з очевидним для винного грубим порушенням громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства та супроводжувались особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.

Згідно з матеріалами кримінального провадження подія сталася в магазині після закінчення робочого часу, коли приміщення використовувалося власниками для особистих потреб. Тому суд першої інстанції правильно зазначив, що за таких умов це приміщення не може вважатися громадським місцем.

Усі рішення українських судів доступні в системі VerdictumPRO. Отримуйте доступ до бази із 94 млн судових справ із можливостями аналітики. Замовте VerdictumPRO окремо, або ще із 50 цифровими інструментами у складі LIGA360:Юрист.

Читайте також: Верховний Суд визнав роздруківки з Viber допустимим доказом

Верховний Суд вказав, що не є належним доказом сплати судового збору

ВП ВС вказала на пріоритетність норм ЦК у справі про визнання недійсним свідоцтва про право власності

Що враховується при визначенні розміру витрат на правничу допомогу: рішення Великої Палати ВС

ВС роз'яснив, коли адвокат може представляти неповнолітню дитину в суді без згоди батьків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини