Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст пояснив, чи списуватимуть кошти з банківських рахунків боржників автоматично

Реклама

Заборгували за житлово-комунальні послуги чи не сплатили штраф за перевищення швидкості - кошти на вашому банківському рахунку можуть бути арештовані в автоматизованому режимі. Але при цьому не йдеться про автоматичне списання коштів, роз'яснює Міністерство юстиції.

Відповідно до реалізації наказу Мін'юсту від 23.03.2021 № 1061/5, яким внесено зміни до наказу від 16.04.2019 № 1203/5 «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів», постанови про арешт / зняття з арешту коштів на рахунках боржників державні та приватні виконавці мають можливість направляти до банків через Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП) без обмежень за категоріями стягнення.

Тобто з набранням чинності цим наказом було реалізовано технічні зміни інформаційної взаємодії виконавців із банками за допомогою АСВП. Раніше така процедура була досить складною. Нині ж взаємодія між виконавцями та банками відбувається в електронному вигляді, а не тільки поштовим зв'язком.

Зазначене Мін'юст пояснює простою мовою таким чином:

Уявімо, що хтось не сплатив штраф за порушення правил дорожнього руху або комунальні послуги чи заборгував вам кошти (у тому числі аліменти на утримання дитини чи заробітну плату). Цей факт спочатку має підтвердити своїм відповідним рішенням суд або інший орган (посадова особа). Якщо після цього боржник так і не повертає кошти - до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть арештувати кошти на банківських рахунках боржника. Саме процедуру комунікації між виконавцями та банками і було спрощено.

Разом із тим, державне підприємство «Національні інформаційні системи» на сьогодні проводить роботи з доопрацювання програмного забезпечення АСВП у напрямку запровадження автоматизації процесу отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржника, що передбачено положеннями Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках.

Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто з'явиться можливість накладати арешт винятково на 1 рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі. Відповідно, коштами на неарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися.

Усе це можливо тільки у разі відкриття виконавчого провадження.

Втім, аби арешт коштів не став для вас неприємним сюрпризом - існує кілька платформ, на яких можна самостійно перевірити, чи маєте ви борги:

• Єдиний реєстр боржників;

• портал Онлайн-будинок юстиції;

• електронний сервіс державних послуг Дія;

• Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Читайте також: Автоматизований арешт банківських рахунків всіх боржників: як і коли запрацює?

Відновлення платоспроможності фізособи: які борги списати не вдасться

Як розблокувати банківську картку, яку було заблоковано через борги: роз'яснення Мін'юсту

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини