Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні впроваджують COVID-сертифікати: рішення Уряду

Реклама

Уряд ухвалив нормативно-правовий акт щодо впровадження COVID-сертифікатів. Це цифровий документ, який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19.

Відповідну постанову № 677 було прийнято на урядовому засіданні 29 червня 2021 року.

Розробкою та технічною реалізацією COVID-сертифікатів спільно займаються Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС і ДПСУ. Документ розробляється з урахуванням міжнародних вимог - EU Digital COVID Certificate Єврокомісії, повідомляє прес-служба МОЗ.

Усі дані про пацієнта вносять в електронну систему охорони здоров'я. Документ можна буде згенерувати в застосунку чи на порталі Дія. А згодом також отримати паперовий у лікаря.

Повідомляється, що Україна одна з перших країн, яка розпочала комунікацію з командою ЄС стосовно впровадження COVID-сертифікатів. МЗС у співпраці з МОЗ та Мінцифри проводить переговори з країнами про взаємне визнання міжнародних сертифікатів. Після проходження технічної перевірки зі сторони ЄС відбудеться повноцінний запуск функціоналу.

«Вакцинація - це квиток до повернення у звичний ритм життя, без карантинних обмежень та тяжкого перебігу хвороби. Наразі всі охочі можуть щепитись в центрах масової вакцинації. Всі дані про щеплення вносяться в електронну систему охорони здоров'я. Тож коли людина завершила курс імунізації від COVID-19, а саме, отримала 2 дози вакцини, можна буде згенерувати сертифікат про вакцинацію у застосунку чи на порталі Дія, а в перспективі також - отримати його у лікаря», - зазначив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

COVID-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в Дії. Перевірити, чи дійсний сертифікат, можна буде за QR-кодом.

Згідно з документом внутрішній COVID-сертифікат України - виданий в Україні та призначений для використання на території України сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби.

Міжнародний COVID-сертифікат України - виданий в Україні та призначений для використання за межами України сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби (UA COVID Certificate).

До відомостей, що містяться у сформованому міжнародному сертифікаті, належать:

1) прізвище, ім'я власника українською мовою та латинськими літерами;

2) дата народження власника;

3) інформація про хворобу;

4) дані щодо:

вакцинації від COVID-19 (інформація про вакцину, кількість доз вакцини відповідно до інструкції для медичного застосування лікарського засобу, порядковий номер отриманої дози вакцини та дата введення останньої дози, країна вакцинації);

негативного результату тестування на COVID-19 (інформація про тест, дата і час забору зразка біологічного матеріалу та отримання результату дослідження, інформація про суб'єкта господарювання, що має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та провів дослідження);

одужання особи від COVID-19 (дата першого позитивного результату тестування на COVID-19);

5) унікальний номер сертифіката;

6) строк дії сертифіката;

7) держава, що видала сертифікат;

8) інформація про уповноважену установу.

До відомостей, що містяться у сформованому внутрішньому сертифікаті, належать:

1) прізвище, ім'я власника українською мовою;

2) дата народження власника;

3) унікальний номер сертифіката;

4) кінцева дата строку дії сертифіката.

Для візуальної ідентифікації власника внутрішнього сертифіката в мобільному додатку порталу Дія разом з прізвищем та ім'ям власника сертифіката, кінцевою датою строку дії сертифіката відображається відцифрований образ його обличчя, що міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).

МОЗ також повідомляє, що 1 липня Мінцифра спільно з партнерами запускає бета-тестування COVID-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали 2 дози вакцини від COVID-19 на території України. Стати бета-тестувальником можна за посиланням.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини