Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: Закон прийнято

Реклама

Сьогодні, 29 червня, Верховна Рада прийняла  Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (законопроект №3711-д), який за основу був прийнятий 3 березня.

Інформаційне управління Апарату ВР повідомило, що за результатами голосування народні депутати 255 голосами підтримали правку №453 щодо доповнення Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення", згідно з яким «Перший склад Конкурсної комісії розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, в порядку, визначеному цим Законом. Рішення першого складу Конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше, ніж чотири члени Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями».

Зазначається, що інші правки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Правки, на підтверджені яких наполягали народні депутати, за результатами голосування були підтримані.

Після закінчення розгляду всіх правок законопроект №3711-д прийнято 293 голосами у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Статус та склад ВККС

Законопроектом пропонується, що ВККС буде складатись з 16 членів, 8 з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України буде вважатися повноважною за умови призначення до її складу не менше 11 членів.

У разі закінчення строку повноважень члена ВККС, внаслідок чого Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважатиметься неповноважною, такий член Комісії продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше трьох місяців.

Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників і партнерів. Час замовити тестовий доступ Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Вимоги до члена ВККС

Членом ВВКС зможе бути громадянин України, який:

  • володіє державною мовою;

  • має вищу юридичну освіту;

  • стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15;

  • відповідає критеріям доброчесності, професійної компетентності.

Член ВККС має дотримуватись політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена ВККС

Призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України буде здійснюватись Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Конкурсна комісія проводить добір кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, з розрахунку не менше двох кандидатів на одну вакантну посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

За результатами проведеного конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Конкурсна комісія формує перелік кандидатів, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, та передає його до Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя проводить співбесіду з рекомендованими Конкурсною комісією кандидатами відкрито та приймає за її результатами обґрунтоване і вмотивоване рішення про призначення або про відмову в призначенні відібраних кандидатів на вакантні посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Адвокати-члени НААУ отримали ексклюзивний цифровий продукт. LIGA360: АДВОКАТ НААУ - це доступ до кабінету і подій ВША НААУ, новини й експертна аналітика, повна база законодавства й судових рішень, інструменти для просування адвокатських послуг та подання звітності. Замовте доступ до системи прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини