Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можливо оформити відпустку по догляду за дитиною підприємцю: Держпраці

Реклама

Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області надали консультацію жінці, яка є ФОП, щодо можливості оформлення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Було роз'яснено: статтею 74 Кодексу законів про працю визначено, що громадянам України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові відпустки).

Аналогічна норма міститься в Законі «Про відпустки» (далі - Закон), а саме в статті 2: «Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають в трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності, а також працюють у фізичної особи (далі - підприємство)». Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 1 ст. 18 Закону).

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 18 Закону).

Оскільки відповідно до ст. 42 Господарського кодексу підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність щодо здійснення суб'єктом господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, то на неї не поширюються вищевикладені норми Закону. Тобто жінка, що звернулася за консультацією, не має право на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Хочете перевірити, що про вас пишуть ЗМІ? У LIGA360: Юрист можна налаштувати моніторинг ТОП-200 українських медіа. А ще користувачі системи отримують понад 50 цифрових інструментів для вирішення щоденних завдань. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Читайте також:

Вивільнення працівника при скороченні штату: роз'яснення ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини