Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забезпечення позову: рішення ВС щодо застосування норм процесуального права

Реклама

Забезпечення позову в інтересах осіб, які не беруть участі в справі, суперечитиме природі заходів забезпечення саме того позову, який подано до суду. Відповідну постанову у справі № 160/8226/20 ВС прийняв 4 червня 2021 року, повідомила прес-служба ВС. З повним текстом постанови можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційну скаргу Київської міської ради на рішення судів першої і апеляційної інстанцій, якими задоволено заяву позивача (забудовника) про забезпечення позову у справі щодо забудови території Протасового Яру до моменту вступу в законну силу рішення суду по суті спору.

Суть справи: позивач просив зупинити дію рішення Київської міської ради при прийнятті рішень «Про заяву Київської міської ради щодо ситуації із намірами забудови території Протасового Яру» та «Про повернення статусу території зелених насаджень загального користування земельним ділянкам у парку відпочинку Протасів Яр у Солом'янському районі м. Києва», доки не буде винесене остаточне рішення у справі за позовом забудовника, у якому він оскаржує ці рішення.

Забудовник послався на те, що оскаржуваними рішеннями відповідача внесені зміни в цільове призначення земельної ділянки, наданої їм в оренду, у зв'язку з чим підприємство позбавлене можливості будувати житлово-офісно-торговельний комплекс з готелем та паркінгом,  що негативно вплине на численних інвесторів, які вже інвестували в цей проєкт великі кошти та залишаться без об'єктів нерухомого майна у цьому комплексі.

Читайте також: Хто відповідає за шкоду, завдану водієм, який керував автомобілем для виконання трудових обов'язків

Місцевий а апеляційний суди, постановляючи ухвалу про забезпечення позову, виходили з того, що існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача, а також очевидність ознак протиправності оскаржуваних рішень.

Київська міська рада в касаційній скарзі просила скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій, зазначивши, зокрема, що продовження будівельних робіт протягом строку розгляду справи в суді призведе до незворотних наслідків, в тому числі знищення рослинності на ділянці та втрати нею рекреаційних властивостей.

Верховний Суд касаційну скаргу задовольнив, вказавши таке.

За змістом ст. 150 КАС вжиття заходів забезпечення позову покликане забезпечити ефективний захист прав саме позивача, за захистом яких він звернувся до суду, а тому вжиття таких заходів не може бути обґрунтовано необхідністю захисту прав інших осіб, зокрема інвесторів, які до суду не звертались і вимоги щодо протиправності рішень відповідача не заявляли.

У протилежному випадку забезпечення позову в інтересах осіб, які не беруть участі в справі, суперечитиме природі заходів забезпечення саме того позову, який подано до суду.

Суд також дійшов висновку, що загалом доводи позивача свідчать про його наміри продовжити будівництво, незважаючи на наявність спору про таку можливість та виявлені відповідачем порушення, що виключає можливість вжиття заходів забезпечення позову з таких мотивів та підстав.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини