Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можливо отримати відпустку без збереження зарплати декілька разів на рік: роз'яснення Держпраці

Реклама

До Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області звернувся за консультацією громадянин з питання можливості отримання відпустки без збереження заробітної плати декілька разів на рік.

Фахівці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області роз'яснили вимоги чинного законодавства, а саме статей 25 та 26 Закону «Про відпустки» (далі - Закон), якими законодавчо визначено надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати.

Так, за вимогами статті 25 Закону певній категорії працівників, визначених у цій нормі, за їх бажанням надається в обов'язковому порядку відпустка без збереження заробітної плати на термін, який не перевищуватиме кількість передбачених законодавством календарних днів. Наприклад: пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи - тривалістю до 30 календарних днів щорічно (п. 6 ч. 1 ст. 25 Закону). Якщо при написанні заяви на відпустку працівник зазначить термін надання такої відпустки - 15 календарних днів, то у такого працівника в подальшому, до закінчення календарного року, виникає право на отримання в черговий раз такої відпустки строком до 15 календарних днів.

Щодо надання працівникові відпустки без збереження заробітної плати за угодою сторін, визначених ч. 1 ст. 26 Закону, то така відпустка може надаватися працівникові за сімейними обставинами та з інших причин на термін, обумовлений угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

Якщо при написанні заяви про надання відпустки без збереження заробітної плати працівник вказує кількість календарних днів, які менше, ніж максимальна кількість, передбачена ч. 1 ст. 26 Закону, то у працівника виникає право протягом календарного року на отримання при необхідності відпустки без збереження заробітної плати на невикористану ним кількість передбачених законодавством календарних днів. При цьому також необхідно узгодити таке рішення працівника з власником або уповноваженим ним органом.

У разі встановлення Кабінетом Міністрів карантину відповідно до Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається до загального терміну, встановленого частиною першою цієї статті (ч. 2 статті 26 Закону). Тобто він може бути більш ніж 15 календарних днів на рік.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

В Україні хочуть по-новому обчислювати прожитковий мінімум

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини