Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Замість офіційного працевлаштування роботодавець пропонує зареєструватися підприємцем: чи це законно

Реклама

Пропозиція роботодавця найманому працівнику замість офіційного оформлення на роботу зареєструватися підприємцем є незаконною, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Підміна офіційних трудових відносин псевдопідприємництвом є, насамперед, порушенням прав самого працівника. Роботодавець у такий спосіб зменшує для себе сплату податків і знімає із себе відповідальність за безпеку праці працівника, оскільки згідно з чинним законодавством ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність, а отже й сам несе відповідальність за усі дії та ризики.

У податковій службі наголосили, що згідно з Податковим кодексом підприємець повинен звітувати про свою діяльність до контролюючих органів і сплачувати відповідні податки та збори, а також єдиний соціальний внесок. За несвоєчасне подання звітності чи несплачені податки передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені, за несплату податкових боргів підприємець відповідає особисто, в тому числі власним майном. У випадку розірвання так званих трудових відносин процедура ліквідації ФОПа також cтане обов'язком працівника, який погодився на такі умови роботодавця.

У податковій службі застерегли найманих працівників від таких фіктивних трудових відносин та нагадали, що офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності або ж нещасного випадку, також щорічної оплачуваної відпустки та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Податківці нагадали порядок розгляду адвокатських запитів у контролюючих органах

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини