Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон щодо забезпечення громадянам доступу до держреєстрації актів цивільного стану

Реклама

Сьогодні, 27 травня, набрав чинності Закон № 1427-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв'язку з укрупненням територіальних громад», який Верховна Рада ухвалила 29 квітня 2021 року.

Документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 26 травня 2021 року.

Закон спрощує доступ громадянам до отримання адміністративних послуг - державної реєстрації народження, шлюбу, смерті - в умовах укрупнення територіальних громад, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента.

Необхідність його ухвалення зумовлена тим, що в законодавстві України було закріплено різний обсяг повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) між різними територіальними громадами. Зокрема, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад проводять державну реєстрацію народження, шлюбу, смерті. А міста обласного значення, серед іншого об'єднані та укрупнені територіальні громади, що утворені на базі таких міст, не мали повноважень у сфері ДРАЦС.

Закон наділяє повноваженнями державної реєстрації актів цивільного стану виконавчі органи всіх міських рад і відповідні відділи міських управлінь юстиції всіх міст.

Таким чином усуваються негативні наслідки укрупнення територіальних громад. Усі територіальні громади отримають однакові повноваження у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та зможуть забезпечувати важливі потреби своїх мешканців, зокрема збережуть доступність послуг і швидке їх надання.

ЛІГА:ЗАКОН презентує можливості штучного інтелекту для договірної роботи. Відтепер аналіз контрактів, підбір нормативної інформації й оцінку ризик-факторів можна здійснити прямо в LIGA360: Юрист. Ми перевірили роботу AI на тисячах договорів, щоб економити ще більше вашого часу. Замовте LIGA360:Юрист з функціоналом автоматизації договірної роботи Contractum прямо сьогодні.

Читайте також:

В Україні планують розширити повноваження приватних виконавців

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини