Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних

Реклама

Уряд уніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.

Відповідна постанова від 21 квітня 2021 року № 378 набрала чинності 23 квітня.

З повними текстами документів можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області зазначили, що Порядок приведено у відповідність до законів «Про електронні довірчі послуги» із змінами, № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Оновленим Порядком, зокрема, встановлено, що до Єдиного реєстру податкових накладних (далі - ЄРПН) включаються податкові накладні та/або розрахунки коригування (ПН/РК), складені в електронній формі з накладенням:

- кваліфікованого електронного підпису (КЕП) головного бухгалтера (бухгалтера) або КЕП керівника (у разі відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера) та кваліфікованої електронної печатки (у разі наявності) постачальника (продавця), що є юридичною особою;

- КЕП постачальника (продавця), що є фізособою-підприємцем.

При цьому РК, що підлягає реєстрації отримувачем (покупцем), реєструється в ЄРПН, якщо він складений з накладенням постачальником (продавцем) та отримувачем (покупцем) КЕП в указаному порядку.

Для делегування права підпису ПН/РК іншій посадовій особі платник ПДВ повідомляє про таку особу, у тому числі дані кваліфікованого сертифіката відкритого ключа зазначеної особи, орган ДПС за основним місцем обліку (за неосновним місцем обліку - для платників, які змінили місцезнаходження та для яких сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду) відповідно до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Крім того, в документі визначено, що внесення відомостей до ЄРПН на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог Порядку. При цьому вимоги абзацу десятого п. 12 Порядку не застосовуються до ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку.

При цьому датою внесення відомостей до ЄРПН вважається день, зазначений в рішенні суду, або день набрання законної сили таким рішенням.

Усі переваги LIGA360: ЮРИСТ (Професійний) - за спеціальною ціною. Це понад 50 цифрових інструментів для щоденних робочих завдань. Отримуйте доступ до 8 тис. ситуацій для юриста, моніторте нові надходження судових рішень й зміни законодавства. Встигніть скористатись спеціальним тарифом до 29 квітня.

Читайте також:

Реструктуризація валютних кредитів: закони набули чинності

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини