Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено розмір компенсації, яку виплатить держава у разі виникнення ускладнень після вакцинації від COVID-19

Реклама

Постановою № 371 від 31.03.2021 Кабмін затвердив:

- Порядок здійснення державної компенсації шкоди, пов'язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

- Порядок використання коштів, спрямованих на здійснення державної компенсації шкоди, пов'язаної з ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У разі встановлення особі групи інвалідності, пов'язаної із ускладненнями, що можуть виникнути після вакцинації від COVID-19, виплата згідно з цією постановою проводиться разово у таких розмірах:

  • 400-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, - для осіб з інвалідністю I групи;

  • 350-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, - для осіб з інвалідністю II групи;

  • 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, - для осіб з інвалідністю III групи.

У разі смерті особи, що настала внаслідок вакцинації від COVID-19, членам сім'ї, батькам, утриманцям померлого проводиться виплата згідно з цією постановою в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

Зазначимо, що Законом "Про Державний Бюджет" встановлено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2021 року по 30 червня - 2 270 грн.

Розслідування та встановлення причинного зв'язку між встановленням особам інвалідності або смертю осіб та застосуванням вакцини здійснюється групою оперативного реагування на несприятливі події після імунізації та оформляється відповідним протоколом розслідування за формою, затвердженою МОЗ.

Особами, які мають право на виплату, є:

  • особи з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв'язок із застосуванням вакцини;

  • утриманці померлої особи - діти, на утримання яких померла особа виплачувала або була зобов'язана виплачувати аліменти, та непрацездатні особи, які не перебували на утриманні померлої особи, але мають на це право відповідно до законодавства.

У разі відсутності документів, що підтверджують належність до складу сім'ї померлої особи або перебування на її утриманні, статус члена сім'ї або факт утримання встановлюється в судовому порядку.

Розгляд заяви про призначення виплати та необхідних документів здійснюється спеціально утвореною комісією МОЗ.

Строк прийняття комісією МОЗ рішення про здійснення виплат та оформлення протоколу не може перевищувати 20 робочих днів з дати надходження до МОЗ заяви про призначення виплати.

МОЗ:

  • видає не пізніше ніж через десять робочих днів з дати прийняття комісією рішення про здійснення виплат відповідний наказ МОЗ;

  • перераховує виплати на поточні рахунки заявників, відкриті в банках, не пізніше ніж через п'ять робочих днів після надходження коштів на рахунок, відкритий у Казначействі;

  • зберігає справи про виплати протягом десяти років.

Хочеш автоматизувати свою роботу? Понад 50 інструментів для юристів є у LIGA360. Спробуй з тестовим доступом.

Хотіли спробувати продукти LIGA360 безкоштовно? До 28 квітня ви можете 2 тижні тестувати наші рішення для бухгалтерів, юристів та бізнесу. Усе законодавство, професійна аналітика, автоматичні сигнали про зміни та понад 50 цифрових інструментів. Дізнавайтеся про умови тут.

Читайте також: МОЗ оновив протокол лікування COVID-19

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини