Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилено відповідальність за завідомо неправдивий виклик спецслужб

Реклама

17 квітня набув чинності Закон № 1366-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки».

Зокрема, за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням тепер каратимуть штрафом:

- громадян від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3 400 грн);

- посадових осіб та фізичних осіб - підприємців - від 200 до 300 НМДГ (від 3 400 до 5 100 грн).

Також Закон посилює адміністративну відповідальність за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб - пожежно-рятувального підрозділу, поліції, бригади швидкої допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань (передбачені штрафи від 50 до 200 НМДГ (від 850 до 3400 грн) проти штрафів на суму від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів, які існували раніше).

За невиконання приписів посадових осіб щодо пожежної та техногенної безпеки штрафуватимуть від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн), а за те саме діяння, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - від 200 до 300 НМДГ (від 3400 до 5100 грн).

Крім того, за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, які спричинили аварії та заподіяли шкоду здоров'ю людей або пошкодили майно у великому розмірі, передбачається кримінальна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1000 до 4020 НМДГ (від 17000 до 68340 грн), або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років.

Якщо такі дії спричинили загибель людей чи пошкодили майно в особливо великому розмірі, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

До 28 квітня юристи тестують преміум-пакети LIGA360 безкоштовно. У вас є змога оцінити усі переваги системи, а саме: найповнішу базу законодавства й судових рішень, автоматичні сигнали про зміни, перевірка контрагентів. Отримайте 2-тижневий тестовий доступ прямо зараз.

Читайте також:

Колекторам установлено чіткі правила роботи: Закон офіційно опубліковано

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини