Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала запровадження нового виду відпустки

Реклама

В Україні врегульовано питання рівних можливостей догляду за дитиною для обох батьків і передбачено новий вид відпустки чоловікам у разі народження дитини.

Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» (проект № 3695) було прийнято 15 квітня на позачерговому засіданні Парламенту, повідомляє прес-служба ВР у Facebook.

Документ усуває законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, та створює передумови посилення ролі батька у вихованні дітей.

Закон передбачає визначення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків (матері та батька) та внесення відповідних змін до статей 179, 181 Кодексу законів про працю та статей 18, 20 Закону «Про відпустки».

Документом доповнено Кодекс законів про працю і Закон «Про відпустки» новим видом відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 днів, який оплачується коштом роботодавця.

Така відпустка може надаватися:

- не тільки чоловікові, що перебуває в шлюбі з жінкою, яка народила дитину, але і батькові дитини, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але вони проживають разом;

- бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) виховує дитину одна (один).

Закон також надає рівні можливості кожному з батьків брати відпустку з догляду за дитиною до трьох років та закріплює право батьків неповнолітніх дітей, а також повнолітніх осіб з інвалідністю з дитинства на додаткову відпустку.

Бажаєте отримувати найсвіжішу аналітику і бути в курсі правових новин? У цьому допоможе LIGA360: Юрист. Слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок та регулярне оновлення профільних видань. Придбайте LIGA360: Юрист просто зараз.

Цифровому рішенню LIGA360 виповнюється рік, і ми даруємо щедрі подарунки. До 28 квітня ви можете безкоштовно протестувати преміум-пакети LIGA360 для вашої робочої ролі. Дізнавайтеся про акцію за посиланням.

Читайте також:

Як в Україні зараховується стаж: роз'яснення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини