Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За неправдиві відомості в декларації - в’язниця: проект прийнято за основу

Реклама

Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу президентський законопроект № 4651 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», який передбачає позбавлення волі за свідоме неправдиве декларування, повідомляє прес-служба Мінюсту.

Зокрема, згідно з пропонованими змінами до законодавства розширюється коло суб'єктів, які нестимуть покарання за брехню в декларації, збільшується відповідальність за це та виключається можливість звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з каяттям.

«Проектом Закону пропонується посилити кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації шляхом підвищення розмірів санкцій та введення такого виду покарання за вчинення певних кримінальних правопорушень, як обмеження чи позбавлення волі на строк до двох років», - розповів Міністр юстиції Денис Малюська.

Разом із тим, за словами очільника профільного міністерства, аби порушники не змогли уникнути кримінальної відповідальності через застосування інститутів звільнення від неї у зв'язку з дійовим каяттям, передачею особи на поруки, зміною обстановки, меншими строками давності, проектом Закону пропонується низку правопорушень віднести до корупційних кримінальних.

Крім того, Міністр юстиції пояснив, що на сьогодні суб'єктами адміністративної та кримінальної відповідальності за неправдиві відомості у декларації визначають лише осіб, які обіймають посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, чи прирівняних до них осіб на момент подання декларації. Натомість на осіб, які припиняють чи припинили виконання вказаних повноважень, обмеження Закону «Про запобігання корупції» не поширюються, адже на момент подання декларації вони не мають статусу особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Новим же законопроектом ці положення врегульовуються.

При цьому суб'єктами правопорушень у частині неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані передбачається визначити службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

До 28 квітня юристи тестують преміум-пакети LIGA360 безкоштовно. У вас є змога оцінити усі переваги системи, а саме: найповнішу базу законодавства й судових рішень, автоматичні сигнали про зміни, перевірка контрагентів. Отримайте 2-тижневий тестовий доступ прямо зараз.

Читайте також:

Підписано закони, що посилюють відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини