Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як в Україні зараховується стаж: роз'яснення

Реклама

Особи, які готують документи для призначення пенсії, а також ті, хто вже отримує пенсію, стикаються з проблемою підрахунку страхового стажу. Зокрема, нерідко виникає питання: як зараховується стаж до 1 січня 2004 року і після набрання чинності Законом «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

У Координаційному центрі з надання правової допомоги надали роз'яснення щодо зарахування стажу.

Питання пов'язане з тим, що з 1 січня 2004 року набрав чинності Закон «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», який ввів поняття «страховий стаж». До цього стаж вважався трудовим.

До страхового стажу зараховуються лише періоди, за які були сплачені страхові внески. При цьому до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, тобто ті періоди трудової діяльності до 1 січня 2004 року, як того потребує Закон «Про пенсійне забезпечення» та законодавство СРСР.

Робота на підставі трудового договору

До 01.01.2004 стаж зараховується на підставі записів у трудовій книжці. У разі відсутності трудової книжки, а також якщо у трудовій книжці немає необхідних записів, записи неправильні або записані неточні дані, про періоди роботи для підтвердження трудового стажу приймаються інші документи, видані за місцем роботи або архівними установами.

Після 01.01.2004 стаж зараховується за даними персоніфікованого обліку виходячи з суми сплачених внесків.

Військова служба

До 01.01.2004 стаж зараховується на підставі військових квитків, довідок військових комісаріатів, військових частин та установ Міноборони, довідок архівних та військово-лікувальних установ.

Після 01.01.2004 зараховується за даними персоніфікованого обліку. Якщо за період з 01.07.2000 по 31.12.2016 у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для нарахування страхового стажу військовослужбовцям (окрім військовослужбовців строкової служби), поліцейським, особам рядового та керівного складу згідно з цим Законом, то страховий стаж нараховується на підставі довідки про проходження військової служби та про сплачені суми страхових внесків.

Робота за цивільно-правовими договорами

До 01.01.2004 зараховується за умови виплати страхових внесків (на підставі відповідного договору та інших документів, що підтверджують період роботи та сплату страхових внесків).

Після 01.01.2004 зараховується за даними персоніфікованого обліку виходячи із суми сплачених внесків.

Робота ув'язнених

До 01.01.2004 зараховується на підставі довідки органів внутрішніх справ і довідки щодо сплати страхових внесків до Пенсійного фонду.

Після 01.01.2004 зараховується за даними персоніфікованого обліку виходячи з суми сплачених внесків (у випадку укладення договору про добровільне страхування).

Період отримання допомоги по безробіттю

До 01.01.2004 зараховується за записами в трудовій книжці, внесеними органом державної служби зайнятості, або на підставі довідки служби зайнятості про період отримання допомоги по безробіттю.

Після 01.01.2004 зараховується на підставі записів у трудовій книжці, довідки служби зайнятості, а починаючи з 01.01.2010 - за даними персоніфікованого обліку.

Підприємницька діяльність

До 01.01.2004 зараховується на підставі довідки Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків, а з 01.07.2000 підтверджується даними персоніфікованого обліку згідно інформації відділу персоніфікованого обліку. Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою податкового обліку до 01.01.2004 підтверджується спеціальним торговим патентом або свідоцтвом про сплату єдиного податку.

До страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно зі ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» включаються періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також з застосуванням фіксованого податку.

Після 01.01.2004 зараховується за даними персоніфікованого обліку виходячи із суми сплачених внесків за встановленою формулою.

Навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах

До 01.01.2004 зараховується лише період з денною формою навчання і підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а такою довідками та іншими документами, які видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоду навчання.

Після 01.01.2004 не зараховуються до страхового стажу періоди навчання в училищах, вищих, середніх та інших навчальних закладах.

Не пропустіть жодної важливої події з адвокатської сфери. Рішення LIGA360: АДВОКАТ НААУ надає доступ до подій ВША НААУ, практичних кейсів, експертної аналітики, сигналізує про зміни в законодавстві й судових рішеннях. Замовте доступ до системи просто зараз і заручіться потужною інформаційною підтримкою НААУ та ЛІГА:ЗАКОН.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

З 6 березня стартують конкурси на посади держслужби

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини