Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Територіальна підсудність справ про стягнення орендної плати за користування нерухомим майном: позиція ВП ВС

Реклама

Велика Палата Верховного Суду розглянула питання про те, чи поширюються правила територіальної підсудності спорів, що виникають з приводу нерухомого майна, на  спори, предметом яких є грошові кошти в межах розрахунку за таке майно, чи їх предметом має бути нерухоме майно безпосередньо. Відповідну постанову у справі № 911/2390/18 Велика Палата ВС прийняла 16.02.2021. Про це повідомила прес-служба ВС.

З усіма необхідними в роботі судовими рішеннями зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. В системі легко здійснювати пошук потрібних рішень за допомогою ключових слів або нормативно-правових актів. Замовити тестовий доступ можна тут.

Касаційний господарський суд у складі ВС передав цю справу на розгляд Великої Палати ВС, вважаючи за необхідне відступити від висновку, викладеного у постанові Касаційного цивільного суду у складі ВС від 16 травня 2018 року у справі № 640/16548/16-ц. На думку колегії суддів КГС ВС, до спорів, що виникають з приводу нерухомого майна (ч. 3 ст. 30 ГПК), не відносяться спори, предметом яких є стягнення заборгованості, що виникла внаслідок невиконання зобов'язань за договором, тому до таких позовів застосовуються загальні правила підсудності (ст. 27 ГПК). 

КЦС ВС у згаданій постанові виклав протилежний висновок, згідно з яким до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна.

Крім того, у постановах від 25 лютого 2019 року у справі № 201/12876/17, від 11 липня 2019 року у справі № 462/7217/18 (предмет спору в цій справі стосувався, зокрема, договору про відступлення права вимоги за іпотечним договором) КЦС ВС дійшов висновків про розгляд відповідних справ за правилами виключної підсудності судом за місцезнаходженням майна.

В іншій постанові від 27 березня 2019 року у справі № 646/8916/17 (спір про визнання недійсним договору дарування квартири) цей суд зазначив про те, що позови, які виникають з приводу нерухомого майна, - це позови, пов'язані з нерухомим майном, нерухомістю, нерухомою річчю, а тому всі позови у спорах, які є наслідком правовідносин, пов'язаних з обігом нерухомого майна, повинні бути пред'явлені до суду за місцем знаходження цього майна.

Позиція Великої Палати ВС

Словосполучення «з приводу нерухомого майна» у ч. 3 ст. 30 ГПК необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов'язків, що пов'язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов'язково виступає як безпосередній об'єкт спірних правовідносин.  

На спори, предметом яких є стягнення заборгованості, що виникла внаслідок невиконання зобов'язань за договором, який укладений щодо користування нерухомим майном, поширюються норми ч. 3 ст. 30 ГПК.  

З огляду на таке Велика Палата ВС дійшла висновків про відсутність підстав для відступу від правових позицій, викладених КЦС ВС у вказаних вище постановах.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер ви зможете розрахувати вірогідність перемоги вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини