Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився щодо визнання недійсним договору поруки як фіктивного правочину

Реклама

Верховний Суд висловився щодо визнання недійсним договору поруки як фіктивного правочину. Відповідну постанову у справі № 904/2979/20 Верховний Суд прийняв 19.02.2021, повідомила прес-служба ВС.

З повним текстом постанови можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Суть справи: підприємство звернулося до суду з позовом про визнання недійсним укладеного відповідачами договору поруки як фіктивного.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, в позові відмовлено.

Колегія суддів об'єднаної палати КГС ВС залишила названі судові рішення без змін та зазначила таке.

Будь-яка господарська операція, дія суб'єкта господарювання повинна мати розумне пояснення мети та мотивів її здійснення.

Укладення поручителем договору з кредитором без відома боржника й без наявності будь-яких відносин із боржником  («невідомий боржнику поручитель») є нетиповою діловою практикою, яка може свідчити про те, що договір поруки укладається з іншою метою, аніж забезпечення виконання боржником основного зобов'язання. Цей факт може вказувати на недобросовісність таких дій, зокрема на їх спрямування на зміну територіальної юрисдикції (підсудності) спорів, що випливають з основного зобов'язання, чи обхід заборони на відступлення кредитором  прав за основним зобов'язанням.

Під час розгляду позову про визнання недійсним оспорюваного правочину суд повинен вирішувати питання про спростування презумпції правомірності правочину та має встановити не лише наявність підстав, із якими закон пов'язує визнання правочину недійсним, але й чи було порушене цивільне право або інтерес особи, за захистом якого позивач звернувся до суду, яке саме право (інтерес) порушене та в чому полягає порушення.

Розмежування зловживання процесуальними правами та зловживання матеріальними (цивільними) правами

Зазначені правові конструкції відрізняються як по суті, так і за правовими наслідками щодо їх застосування судом. При зловживанні процесуальними правами суд має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання, позов чи вжити інших заходів процесуального примусу. Натомість правовим наслідком зловживання матеріальними (цивільними) правами може бути, зокрема, відмова в захисті цивільного права та інтересу.

Недійсність договору як приватно-правова категорія повинна не допускати або присікати порушення цивільних прав та інтересів або ж їх відновлювати. Ініціювання спору не для захисту цивільних прав та інтересів є недопустимим. Приватноправовий інструментарій не повинен використовуватися для невиконання обов'язків чи уникнення сплати боргу боржником.

Читайте також: ВС роз'яснив, коли особа звільняється від кримінальної відповідальності у зв'язку зі зміною обстановки

Відсутність постанови про призначення прокурора або її непідписання обумовлює недопустимість зібраних доказів: ВС

Адвокати-члени НААУ отримали ексклюзивний цифровий продукт. LIGA360: АДВОКАТ НААУ - це доступ до кабінету і подій ВША НААУ, новини й експертна аналітика, повна база законодавства й судових рішень, інструменти для просування адвокатських послуг та подання звітності. Замовте доступ до системи прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини