Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як перевіряють іноземні компанії, що відмовляються від статусу податкового резидента України

Реклама

Мінфін наказом від 15 грудня 2020 року № 772 затвердив Порядок проведення перевірки контролюючого органу у зв'язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України. Наказ набрав чинності 9 березня 2021 року.

З повним текстом документа можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

У Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків роз'яснили важливі моменти.

Проведення перевірки у зв'язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України є формою податкового контролю щодо визнання платниками податку - резидентами юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.

Така перевірка проводиться відповідно до положень глави 8 розд. II Податкового кодексу (далі - Кодекс) з урахуванням особливостей, визначених пп. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 Кодексу, положеннями чинних міжнародних договорів України, якими регулюються питання оподаткування, та вищевказаним Порядком.

Вказана перевірка проводиться у разі подання іноземною компанією заяви про відмову від статусу податкового резидента України до контролюючого органу, за визначеною формою, відповідно до пп. 78.1.7 п. 78.1 ст. 78 Кодексу.

Перевірка у зв'язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України є документальною позаплановою перевіркою відповідно до ст. 75 глави 8 Кодексу.

Тривалість такої перевірки не повинна перевищувати 10 робочих днів (15 робочих днів для великих платників податків). Продовження строків проведення зазначеної перевірки здійснюється відповідно до ст. 82 Кодексу за наказом органу ДПС, який здійснює (очолює) таку перевірку.

Якщо за результатами перевірки у зв'язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України встановлено (визначено) місце ефективного управління іноземної компанії на території України, контролюючий орган за місцем обліку іноземної компанії складає акт перевірки. Якщо таке місце ефективного управління на території України відсутнє, складається довідка.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Податківці тимчасово призупинили фактичні перевірки щодо зберігання пального

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини