Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати зробили крок до заборони дискримінаційної реклами

Реклама

Сьогодні, 4 березня, народні депутати прийняли в першому читанні за основу законопроект № 3427 "Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі".

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Головною метою законопроекту автори законодавчої ініціативи визначили протидію дискримінації за ознакою статі у сфері реклами та захист прав споживачів реклами, шляхом уточнення положень чинного Закону «Про рекламу» та посилення відповідальності за порушення його вимог.

Змінами до чинного Закону «Про рекламу» запропоновано:

- дати визначення понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі»;

- посилити відповідальність за порушення законодавства про рекламу;

- посилити захист прав споживачів реклами.

Дискримінаційна реклама - це реклама, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.

Дискримінаційна реклама за ознакою статі - реклама, яка: містить твердження та/або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою, та/або про стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини; принижує гідність людини за ознакою статі; демонструє насильство за ознакою статі; містить зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об'єкта з метою привернення уваги споживача, та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не мають прямого відношення до рекламованого продукту чи способу його споживання.

Запропоновано встановити, що дискримінаційна реклама забороняється. Відповідальність за дискримінаційну рекламу несе рекламодавець;

Штрафи

У законопроекті запропоновано зменшити розмір штрафу з десятикратного до п'ятикратного розміру мінімальної зарплати, який сплачується рекламодавцем до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у разі порушення порядку рекламування послуг із працевлаштування (зміни до статті 24-1 Закону).

За повторне протягом року виробництво та/або розповсюдження забороненої реклами запропоновано накладати штраф не в подвійному від передбаченого за ці порушення розмірі, а в тридцятикратному розмірі вартості розповсюдженої реклами.

За неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації щодо вартості розповсюдженої реклами та/або виготовлення реклами та/або вартості розповсюдження реклами, а також інформації, визначеної у частині 2 статті 26 Закону про рекламу, центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, необхідної для здійснення ним передбачених Законом про рекламу повноважень, на рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами накладається штраф у розмірі 200 НМДГ.

Як захищати бізнес правовим шляхом? Дізнавайтесь з LIGA360: Юрист. Система надасть рекомендації щодо перевірок контролюючих органів й алгоритми дій. А завдяки плану перевірок органи держконтролю не застануть вас зненацька. Придбайте LIGA360: Юрист прямо зараз.

Як отримати більше клієнтів для юридичного бізнесу? Зареєструйте компанію у Liga:BOOK. Цей каталог допомагає клієнтам знайти юристів, адвокатів, нотаріусів. Учасники Liga:BOOK публікують статті й розміщують банери на новинних майданчиках ЛІГА:ЗАКОН, беруть участь у юридичному рейтингу. Дізнайтеся про всі можливості Liga:BOOK прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини