Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент ветував Закон про захист викривачів корупції

Реклама

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів», який було ухвалено 4 лютого. Про це повідомила прес-служба Офісу Президента.

Зазначається, що документом запроваджується функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів як бази даних, до якої вноситиметься повідомлена викривачами інформація про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, а також інформація про осіб, які мають статус викривачів, серед іншого їхні персональні дані та інформація про стан і результати розгляду повідомлених ними можливих фактів корупційних діянь.

Президент вказав, що Законом:

  • мета та цілі обробки даних про викривачів не визначаються;

  • не врегульовуються питання обсягу даних, які вноситимуться до Єдиного порталу;

  • не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них.

"Законом лише визначається, що Єдиний портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його адміністрування є НАЗК", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що такий підхід не відповідає Конституції, за якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (ч. 2 ст. 32 Конституції), а також Закону «Про захист персональних даних».

За словами Президента, вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів.

«Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах», - зазначив він.

Читайте також: Статус викривача корупції в суді

Як безпечно обрати партнерів для юридичного бізнесу? Завдяки новому інструменту в CONTR AGENT. Тепер тут можна перевіряти фізичних осіб, й дізнатись про їхні борги, шахрайство, перебування в розшуку або під санкціями. CONTR AGENT надає тільки перевірені дані з офіційних реєстрів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини