Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уточнено порядок передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками

Реклама

2 березня 2021 року набрав чинності Закон № 963-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками».

З повним текстом Закону можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Законом № 963-IX частини третю та дванадцяту статті 51 Водного кодексу викладено в новій редакції, згідно з якими:

Водні об'єкти надаються у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом у порядку, визначеному земельним законодавством України. Право оренди земельної ділянки під водним об'єктом поширюється на такий водний об'єкт.

Умови використання водних об'єктів, розмір орендної плати та строк дії договору оренди визначаються в договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом.

Крім того, статтю 15 Закону «Про оренду землі» доповнено частинами сьомою та восьмою такого змісту:

У договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом також зазначаються:

- розмір орендної плати за водний об'єкт;

- об'єм та площа водного об'єкта (водного простору), у тому числі рибогосподарської технологічної водойми;

- перелік гідротехнічних споруд, лінійних споруд, мостових переходів, а також інших об'єктів інфраструктури, розташованих на земельній ділянці (за наявності), їх характеристики та стан;

- зобов'язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ і ставків відповідно до встановлених режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування.

Невід'ємною складовою договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом є паспорт водного об'єкта.

Паспорт водного об'єкта розробляється за формою, наведеною в додатку до Порядку розроблення паспорта водного об'єкта, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 18.03.2013 № 99.

Пунктом 2 розділу II Закону № 963-IX закріплено:

- договори оренди водних об'єктів, укладені в порядку, визначеному законодавством, до набрання чинності цим Законом діють у строки та на умовах, визначених такими договорами. Поновлення таких договорів здійснюється без проведення земельних торгів у порядку укладення договорів оренди землі;

- сторони договорів оренди водних об'єктів, договорів оренди земельних ділянок під водними об'єктами, укладених до набрання чинності цим Законом, які не містять умов щодо розміру орендної плати за земельну ділянку, на якій розташований водний об'єкт, або щодо розміру орендної плати за водний об'єкт, зобов'язані визначити такі умови протягом року з дня набрання чинності цим Законом.

Відповідні норми законодавства роз'яснили фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький).

Забезпечити захист нерухомого майна та земельних ділянок від несанкціонованої зміни власника у період кризи можливо! Довірте це сервісу SMS-Маяк, який проінформує користувачів про зміни статусу об'єктів нерухомого майна. Поставити на моніторинг зараз

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Слідкуйте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: АДВОКАТ НААУ прямо сьогодні. Якщо ви чинний член НААУ, скористайтеся вільним тестовим доступом до 15 березня.

Читайте також:

Зміна власника ділянки із забудовою: чи потрібно змінювати містобудівні умови та обмеження?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини