Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати підтримали за основу зміни до КПК щодо спеціального досудового розслідування

Реклама

Сьогодні, 17 лютого, народні обранці підтримали в першому читанні за основу законопроект № 2164 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування".

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

Проект Закону розроблений для забезпечення невідворотності покарання осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та з метою уникнення кримінальної відповідальності виїхали чи перебувають в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України.

Автор законодавчої ініціативи В. Неклюдов пропонує внести зміни до Кримінального процесуального кодексу.

Зокрема, запропоновано визначити:

1. Дві підстави для оголошення розшуку підозрюваного (зміни до ст. 281):

1) якщо місцезнаходження підозрюваного невідоме;

2) якщо підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик та існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

2. Можливість розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його обрання за відсутності підозрюваного, обвинуваченого у разі наявності постанови про його розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК (зміни до ст. 193).

3. Що в разі обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого у разі наявності постанови про його розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК, строк дії ухвали не зазначається та розмір застави не визначається.

4. Визначити підставами для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження (зміни до ст. ст. 139, 297-1, 323):

- ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду;

- винесення постанови про оголошення підозрюваного, обвинуваченого у розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК.

5. Визначити, що в клопотанні про здійснення спеціального досудового розслідування, серед іншого, зазначаються відомості (зміни до ст. 297-2):

- про наявність постанови про оголошення розшуку підозрюваного з підстав, передбачених пунктом 2 частини першої статті 281 цього Кодексу;

- щодо ухилення підозрюваного від явки на виклик слідчого, прокурора чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик і наявності достатніх даних про його виїзд та/або перебування в іншій країні чи на тимчасово окупованих територіях України.

У зв'язку початком операції Об'єднаних сил на виконання Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» у відповідних статтях КПК слова «антитерористичної операції» запропоновано доповнити словами «чи операції Об'єднаних сил».

У проекті запропоновано викласти у новій редакції абзац восьмий пункту 20-1 розділу ХІ «Перехідні положення» КПК. Зокрема, поряд із вже існуючою нормою про можливість завершення за правилами вказаного пункту кримінальних проваджень, які вже передані до суду, пропонується передбачити можливість завершити кримінальні провадження, у яких були винесені ухвали про здійснення спеціального досудового розслідування, проте вони не були ще передані до суду.

Як найефективніше підготуватись до судового засідання? З IT-рішенням LIGA360:Юрист. Знайдіть судові рішення за темами, які цікавлять саме вас. У системі доступні зручні фільтри за регіонами, інстанціями, судами та навіть іменами суддів. Ви можете оцінити свій шанс на перемогу, завантаживши позовну заяву. Спробуйте LIGA360 прямо зараз.

Читайте також:

Невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, свідчить про неповноту виконавчих дій: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини