Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НПУ підтримує запровадження виключно судового розгляду спорів у сфері держреєстрації

Реклама

Розгляд спорів у сфері державної реєстрації повинен здійснюватися виключно в судовому порядку. Процедура такого судового розгляду має бути виокремлена в окрему категорію справ зі встановленням особливостей - скорочених строків відкриття провадження та розгляду тощо.

Таку позицію Нотаріальна палата висловила у зверненні до Комітету ВР з питань правової політики, на розгляді якого знаходяться законопроекти про внесення змін до законодавства про державну реєстрацію, повідомляє прес-служба НПУ.

НПУ вважає, що саме законопроект № 4338-1 повинен бути прийнятий за основу та в подальшому доопрацьовуватися при підготовці до другого читання задля якісного врегулювання механізмів протидії рейдерству й упорядкування процедур державної реєстрації.

Законопроектом № 4338-1 пропонується скасувати повноваження Міністерства юстиції та його територіальних органів з розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність державних реєстраторів і суб'єктів державної реєстрації.

Такі спори повинні вирішуватись виключно в судовому порядку, оскільки їх розгляд має наслідком набуття, зміну або припинення речових прав на нерухомість та бізнес.

До того ж згідно із ст. 124 Конституції правосуддя в Україні здійснюють виключно суди, делегування функцій судів та привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Також НПУ нагадує, що запровадження виключно судового розгляду спорів у сфері державної реєстрації передбачалось указами Президента та Стратегічним планом НПУ щодо протидії рейдерству.

Забезпечити захист нерухомого майна та земельних ділянок від несанкціонованої зміни власника у період кризи можливо! Довірте це сервісу SMS-Маяк, який проінформує користувачів про зміни статусу об'єктів нерухомого майна. Поставити на моніторинг зараз

Виведіть свій юридичний бізнес на новий рівень з Liga:BOOK. Це національний юридичний каталог, що з'єднує клієнтів і спеціалістів. У Liga:BOOK можна створити профіль зі своїми послугами, сертифікатами та збирати відгуки клієнтів. А ще учасники каталогу публікують новини на ЮРЛІЗІ - і їх читає мільйон потенційних клієнтів щомісяця. Зареєструйтеся у каталозі прямо зараз.

Читайте також:

НПУ просить Фонд держмайна визначити строки обіцяного оновлення Єдиної бази даних звітів про оцінку

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини