Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковується передача автомобіля за довіреністю від однієї фізособи іншій: ДПС

Реклама

У разі передачі права користування та розпорядження майном фізособою - власником майна (довірителем) на підставі нотаріально засвідченого доручення іншій особі, право власності на майно залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, і право розпорядження власністю залишається за довірителем - власником. При цьому не виникає і обставин для оподаткування, тобто немає об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Про це поінформували фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Однак у разі відчуження рухомого майна повіреною особою відбувається перехід права власності, а оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 Податкового кодексу.

Зокрема, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, підлягає оподаткуванню за ставкою ПДФО 18 відсотків і військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Враховуючи те, що повірена особа не може здійснити відчуження рухомого майна без підтвердного документа про сплату податку на доходи фізичних осіб, вона повинна повідомити фізичну особу - довірителя про факт продажу рухомого майна, яка зобов'язана самостійно визначити і сплатити суму податку до здійснення операції з відчуження рухомого майна.

Повірений може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції з відчуження рухомого майна у разі, якщо таке право передбачено договором доручення.

Як самостійно подати звітність й контролювати сплату податків? Сервіс Liga:REPORT має усі шаблони звітів до податкової, автоматично перевіряє і розраховує дані. Також тут можна стежити за сплаченими податками й штрафами державі, вести книгу обліку доходів онлайн. Придбайте Liga:REPORT та звітуйтеся вже сьогодні без проблем.

Читайте також:

На дорогах в Києві встановили нові дорожні знаки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини