Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова методологія обчислення прожиткового мінімуму: Кабмін схвалив законопроект

Реклама

Кабмін схвалив для внесення до Верховної Ради законопроект про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору). Відповідне повідомлення з'явилось на сайті Мінсоцполітики.

Пропонується, що прожитковий мінімум має бути вартісною величиною для визначення основних соціальних потреб людини на мінімальному рівні.

Слідкувати за актуальними розмірами прожиткового мінімуму і НМДГ зручно в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Читайте також: Неправильна назва доплати "премією" не звільняє роботодавця від обов'язку її виплати: ВС

Автори законопроекту переконані, що прожитковий мінімум має застосовуватися виключно для визначення основних соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходів (мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям та інші види державної соціальної допомоги, які є для особи основним джерелом доходів).

"На сьогодні в українському законодавстві прожитковий мінімум є розрахунковою величиною для визначення, як розміру соціальних виплат, так і розмірів штрафів, зборів, платежів і стягнень. Так, майже 180 норм передбачають використання прожиткового мінімуму в кримінальному, господарському, адміністративному законодавстві. Що в два рази перевищує кількість таких норм, які регулюють питання соціальних виплат (79)", - йдеться в повідомленні.

Запропоновано запровадити нормативи для розрахунку таких виплат і зборів:

1) базова величина для соціальних виплат на дітей та базова величина для соціальних виплат населенню. Для розрахунку щомісячних соціальних виплат, що встановлюються до пенсії або державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії; стипендій; аліментів; компенсаційних виплат, допомоги на догляд, а також одноразових грошових виплат (допомог);

2) базова величина для грошових платежів і стягнень. Для розрахунку штрафних санкцій та адміністративних стягнень;

3) базова величина для адміністративних зборів. Для розрахунку розмірів плати за надання адміністративних послуг.

Читайте також: Судовий збір 2021: нові ставки з 1 січня

Моніторте зміни законодавства і судових рішень зі смартфону. З Liga360 ви отримуватиме сповіщення про зміни в окремих фрагментах НПА, реєстрах, судових рішеннях. Сигнали автоматично надходитимуть в Teltgram-бот. Замовте Liga360 сьогодні і налаштуйте свою роботу в режимі смарт.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини