Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують спростити доступ кандидатів до професії нотаріуса

Реклама

Народні депутати від політичної партії "Слуга народу" Сергій Гривко та Павло Халімон пропонують спростити доступ до нотаріальної діяльності.

Відповідний законопроект № 4632 «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо спрощення доступу до нотаріальної діяльності» було зареєстровано у Верховній Раді 25 січня 2021 року.

Автори законодавчої ініціативи вважають, що встановлені на сьогодні вимоги до осіб, які мають намір здійснювати нотаріальну діяльність, є невиправдано високими, а сама процедура отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю ускладнена.

Проектом Закону запропоновано спростити доступ до нотаріальної діяльності осіб, які мають намір нею займатися, шляхом зменшення вимог до кандидатів, а також оптимізації процедури складання іспиту.

Народні депутати пропонують внести такі зміни до Закону «Про нотаріат» стосовно осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю:

- замість вимоги до стажу роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори не менш як три роки - встановити вимогу до стажу роботи у сфері права не менш як три роки, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори не менш як півтора роки;

- замість існуючої норми про те, що «особа, яка не склала кваліфікаційний іспит, допускається до наступного його складання не раніш як через рік», встановити, що така особа може бути допущена до повторної здачі іспиту не раніше ніж через три місяці.

Це, на думку авторів законопроекту, має зменшити корупційні ризики у сфері відбору кандидатів; збільшити конкуренцію у сфері нотаріальної діяльності; підвищити рівень доступності нотаріальних послуг та зменшити їх вартість.

Захистити своє майно від чорних реєстраторів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Як виписати зі свого житла осіб, які вже там не проживають?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини