Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До якого суду звертатись для стягнення заборгованості із зарплати?

Реклама

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) нагадали, що у випадку порушення роботодавцем законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду за захистом своїх прав.

Для стягнення заборгованості працівник може звернутися до суду в порядку:

- наказного провадження (подається заява з вимогою працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої суми заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку);

- позовного провадження (подається позов у випадку наявності спору щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання).

До якого суду звертатись?

До суду I інстанції (районні, районні у містах, міські чи міськрайонні суди) за місцем розташування підприємства або за місцем реєстрації позивача.

Працівники не обмежені у строках щодо звернення з вимогами про стягнення належної їм заробітної плати, а у разі звернення з вимогами про стягнення середнього заробітку за час затримки у розрахунку - обмежені 3-місячним строком.

З метою ефективного виконання судового рішення про стягнення заробітної плати та/або середньої заробітної плати за час затримки розрахунку стягувачу необхідно звернутися до державного (або приватного) виконавця для примусового виконання судового рішення.

Що зможе зробити державний виконавець для відновлення порушеного права?

- накласти арешт на рахунки боржника, відкриті у відділеннях банку;

- накласти арешт на рухоме та нерухоме майно;

- включити боржника до Єдиного реєстру боржників;

- в судовому порядку тимчасово обмежити керівника підприємства у праві виїзду за межі країни.

Такі дії створюють для боржника несприятливі умови, за яких він буде змушений повернути кошти, присуджені працівникові судовим рішенням.

Юристи отримають ще більше переваг від IT-рішення LIGA360. Усі надходження судових рішень тепер доступні у модулі “Судові рішення”. Користувачі можуть зручно знаходити рішення за датою, формами судочинства, інстанціями (перша, апеляційна, касаційна). Замовити тестовий доступ можна за посиланням.

Читайте також:

Мін'юст висловився щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини